Nagyvilág

Gasparovic vagy Radicová lehet az új szlovák elnök

Bár az egy hónap múlva - március 21-én - sorra kerülő szlovák elnökválasztáson hét jelölt indul, közülük gyakorlatilag csak kettőnek - Ivan Gasparovicnak és Iveta Radicovának - van esélye a sikerre - derült ki egy országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A szlovák statisztikai hivatal közvélemény-kutató intézete által készített friss felmérés szerint Gasparovic jelenlegi államfőt, aki kormányzó pártok, az Irány-Szociáldemokrácia és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltje, a megkérdezettek 53,9 százaléka támogatja. Iveta Radicová képviselő, akit a három ellenzéki párt – köztük a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is – támogat, a megkérdezettek 30,4 százalékának a bizalmát élvezi.

A további öt jelölt támogatottsága messze elmarad Gasparovic és Radicová népszerűségétől. Zuzana Martináková a szavazatok 6,5 százalékára, Frantisek Miklosko 4,2 százalékára, Milan Melník 1,7 százalékára, Milan Sidor 1,2 százalékára, míg Dagmar Bollová 0,6 százalékára számíthat. A választáson a megkérdezettek 65,2 százaléka kíván részt venni.

Megfigyelők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az elnökválasztás első fordulójában egyetlen jelölt sem szerzi meg a győzelemhez szükséges többséget, így második fordulóra lesz szükség, amelyet április 4-re írtak ki. Ebbe az első fordulóban élen végzett két jelölt kerül be. Az országos választási bizottság e heti ülésén ugyanis döntött arról, hogy miként fogja értelmezni a választási szabályoknak az alkotmányban rögzített, de nem egészen egyértelmű megfogalmazását. A bizottság arra az álláspontra jutott, hogy az első forduló eredménye alapján az a jelölt szerezheti meg az államfői tisztséget, aki megkapja az összes szlovákiai választópolgár több mint ötven százalékának a szavazatát.

Korábban vita folyt arról, hogy vajon az első fordulóban történő megválasztáshoz a választásokon részt vevő polgárok több mint a felének igenlő szavazatára van-e szükség, vagy az összes választópolgár szavazatának a többségére. A 12 tagú választási bizottság szavazással, 10 igen és két tartózkodás mellett az utóbbi értelmezést fogadta el. A döntés azonban még nem végleges, megtámadható az alkotmánybíróságon. Ez azonban nem valószínű.

Szlovákiában több mint négymillió szavazó van, így az első fordulóban elérendő győzelemhez több mint kétmillió szavazatra lenne szüksége valamelyik jelöltnek. A második fordulóban viszont azé a győzelem, aki megkapja a leadott szavazatok többségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik