Nagyvilág

Székelyföldön fejleszt a román kormány

A beruházásokra szánt összegek jelentős emelését ígérte pénteken Csíkszeredán a román kormány három minisztere, aki a két székely megye (Hargita és Kovászna) elöljáróival folytatott megbeszélést.

Radu Berceanu szállítási, Vasile Blaga fejlesztési és Monica Iacob-Ridzi ifjúsági és sportminiszter pénteken Hargita és Kovászna megye önkormányzati elnökeivel, Borboly Csabával és Tamás Sándorral, valamint más önkormányzati vezetőkkel, politikusokkal találkozott.

Folytatni kell az előző kormányzat idején elkezdett beruházásokat, akárcsak az elmúlt évtizedekben a központi kormányzat által elhanyagolt két megye felzárkóztatását – szögezte le a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.
Mint mondta, a két szomszédos székelyföldi megye felkészült a fejlesztési munka folytatására, ugyanis 199 elkészített pályázatot és további 114, a műszaki megvalósítás fázisában lévő pályázatot mutattak be a három miniszternek.

Tamás Sándor emlékeztetett: sem a kommunizmus évtizedeiben, sem a rendszerváltást követő években nem fektetett hangsúlyt a bukaresti kormányzat a székelyföldi megyék fejlesztésére, az első nagyobb léptékű fejlesztést a 2004-2008-as kormányzati ciklusban valósították meg, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fontos tárcákat vezetett.
Radu Berceanu pénteken így fogalmazott: “Önök elkészített pályázatokkal, mi az ezek megvalósításához szükséges pénzzel érkeztünk erre a találkozóra”. A miniszter a két megyén áthaladó országutak felújítására tett ígéretet. Közölte, hogy folytatják a terelőút-építési programot, valamint új, az autópálya-építés finanszírozására vonatkozó tervet dolgoznak ki.

Monica Iacob-Ridzi, az ifjúsági és sportminisztérium vezetője fontosnak tartotta a hatáskörök és a pénzforrások decentralizációját, minél több ifjúsági- és sportlétesítményt kívánnak átadni az önkormányzatoknak. Közölte, hogy Hargita megyében 8,7 millió lejt (körülbelül 2,1 millió eurót), Kovászna megyében pedig 1 millió lejt (mintegy 250 ezer eurót) költöttek ifjúsági és sportlétesítményekre az elmúlt négy esztendőben, ezzel szemben az idén 11,3 millió lejt (körülbelül 2,8 millió eurót) szándékoznak ilyen célokra fordítani Hargita, 2 millió lejt (mintegy félmillió eurót) pedig Kovászna megyében. Jelentős összegeket akarnak fordítani a tárca alárendeltségébe tartozó marosfői és homoródfürdői létesítmények felújítására.

Vasile Blaga fejlesztési miniszter is emlékeztetett: az 51 milliárd eurós állami költségvetésből az idén tíz milliárdot kívánnak beruházásokra fordítani, ennek az összegnek a felét az általa vezetett tárca kezeli. Mindkét székelyföldi megye 25-25 millió eurós beruházásokra számíthat – jelentette be, megjegyezve, hogy folytatnak minden korábban megkezdett munkálatot.
Mint mondta, folytatják a víz- és csatornahálózat-építési programot, a lakás- és ifjúsági bérlakás-építési programot, illetve a sportterem- és uszoda-építési programot.
Blaga hangsúlyozta, hogy Hargita megye az élen jár a lakások hőszigetelési programja terén, és közölte, hogy az állam több terhet vállal át a lakosságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik