Nagyvilág

Bulgária a hó fogságában

A hó fogságába került pénteken Bulgária nagy része: sok fontos közlekedési főútvonal járhatatlanná vált és mintegy kétszáz településen megszakadt az áramszolgáltatás az ítéletidő miatt - közölte a szófiai kormány.

Egyes vidékeken a hó a méteres vastagságot is eléri.
Az ítéletidő miatt sok helyen leszakadtak az elektromos felsővezetékek, mintegy kétszáz településen több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Az érintett települések élelmiszer- és ivóvízellátása is veszélybe került. Több hegyi falut teljesen elvágott a hó a külvilágtól.

A hóviharok és a hófúvások miatt sok közlekedési főútvonal, köztük az autópályák járhatatlanná váltak, az ország északi és déli része közötti hegyi átkelők többsége szintén.
Autósok százai töltötték a péntekre virradó éjszakát járművükben, mert gépkocsijuk elakadt a hóban. A mentőalakulatok az északnyugati országrészben hat autóbuszt és 37 személygépkocsit szabadítottak ki pénteken a hó fogságából.

Az ítéletidő miatt nehéz helyzet alakult ki a fővárosban, Szófiában és más városokban, köztük Veliko Tirnovóban, Vidinben, Vracában és Sumenben. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjon otthon, 38 iskolában pedig tanítási szünetet rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik