Külföld

A SME aggódik a szlovák külügyminiszterért

admin
admin

2009. 02. 19. 10:55

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter első budapesti látogatásakor követte elődjét, Ján Kubist a virtuális valóság kialakításának útján - írta csütörtöki kommentárjában a Sme. Szlovák lap szerint a tehetséges külügyminiszter könnyen a „,mások hagyta pocsolyák feltörlője” lehet.

A véleményformáló szlovák liberális napilap szerint ez az út két részből áll. Az első az, hogy “csak a szépre és a jóra emlékezünk”, amit Lajcák úgy fogalmazott meg, hogy “senkinek sem érdeke a szlovák-magyar viszony vitatott témáinak előtérbe helyezése”.

“A politikusokat azonban éppen a fájó kérdések megoldásáért fizetjük. Természetes – mutat rá a Sme kommentátora -, hogy a szlovák-magyar kapcsolatoknak számos más területe is van, amelyek virágzanak. Ezeknek azonban nincs szükségük a politikusokra (…).” Szerinte a politikusoknak megvan a maguk munkája, de azzal foglalkozni nyilvánvalóan nem akaródzik nekik.

“A kubisi diplomácia másik jellegzetessége annak a látszatnak a kialakítása, mintha a problémák Pozsony és Budapest kapcsolatainak a problémái lennének. Ezt fogalmazták meg a magyarországi szlovákok képviselői is, amikor a miniszterrel való találkozón azt hangoztatták, hogy a két ország harmonikus kapcsolata alapfeltétele a kisebbségek elégedettségének. Van ebben valami igazság, de a gyakorlatban inkább a fordítottja érvényes: a jó kapcsolatok alapfeltétele a kisebbségek elégedettsége. Ez elsősorban azt jelenti, hogy meg kell szűnniük az ellenük folytatott támadásoknak” – szögezi le Peter Morvay, a szerző.

“Lajcák nem sokat érne el azzal, ha sikerülne meggyőznie Ján Slotát, hogy ne sértegesse a magyar külügyminisztert. A nacionalisták vezetője és miniszterei akkor is hasonló hatást érnek el, ha folytatják a szlovákiai magyarok elleni támadásaikat. Hogy ez megszűnjön, Slotának nemcsak az alkoholról kellene lemondania, hanem politikája lényegéről, amely kellemes megélhetést biztosít számára. Ezek a kubisi-lajcáki diplomácia határai. Az új miniszternek jó esélye van arra, hogy úgy végezze, ahogy Kubis. Mint a mások hagyta pocsolyák feltörlője. Csakhogy még inkább kár lesz érte” – zárja kommentárját a Sme.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.