Külföld

Hidegül az orosz-ukrán vizony

admin
admin

2009. 02. 18. 12:28

Nem marad következmények nélkül, ha Ukrajna nemkívánatos személynek minősíti Viktor Csernomirgyin kijevi orosz nagykövetet - közölték az Interfax hírügynökség kérdésére szerdán a moszkvai külügyminisztériumban.

A forrás hozzátette: az ilyen ügyek nem illeszkednek az Oroszország és Ukrajna közötti baráti kapcsolatok kialakítását célzó irányvonalba. Előzőleg kedden behívatták az ukrán külügyminisztériumba Viktor Csernomirgyin orosz nagykövetet, és közölték vele: “Ukrajnára és az ukrán vezetőkre vonatkozó barátságtalan és fölöttébb nem diplomatikus értékelései, kommentárjai, kijelentései miatt” nemkívánatos személlyé nyilváníthatják. Emellett Volodimir Ohrizko külügyminiszter megjegyezte, hogy a harkivi és az odesszai orosz főkonzul, valamint a kijevi orosz nagykövetség egyes diplomatái szintén megsértik az egyezmény normáit.

A nagykövet egyik munkatársa az Eho Moszkvi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az ukrán külügyminisztérium közleménye enyhén szólva is furcsa, mégpedig szándékát, tartalmát és formáját tekintve egyaránt. Úgy vélte, Csernomirgyin nyilatkozatai ésszerűek, politikailag pontosak, és semmi sértőt nem tartalmaznak. A diplomata úgy vélte: a kijevi külügyminisztérium “súgásra” lépett, de nem jelölte meg, kire gyanakszik. Hangsúlyozta azonban, hogy szerinte a szóbeli viszály szintjén megáll az ügy, s Moszkvának már csak ezért is nyugodtan, és nagyon visszafogottan kell viszonyulnia hozzá.

Közben Kijevben a Régiók Pártja az ukrán külügyminiszter leváltását készül követelni arra hivatkozva, hogy a diplomata aláássa az ukrán-orosz baráti kapcsolatokat. A párt egyik prominense, Szergej Kivanov, az ukrán parlament Oroszországhoz fűződő kapcsolatokkal foglalkozó képviselőcsoportjának társelnöke szerdán felvetette: a Moszkva elleni, ilyen szintű rendszeres támadások célja csakis a kapcsolatok aláásása lehet. Emlékeztetett rá, hogy a két ország közötti barátsági, együttműködési és partnerségi szerződés egyebek mellett kötelezi a feleket, hogy tartózkodjanak a másik ellen irányuló bármiféle lépéstől.

Végül sajnálkozásának és aggodalmának adott hangot, amiért a külügyminisztériumból nincs válasz a feltett kérdésekre, és jelezte: felveti a képviselőcsoportban, hogy kérdéseikkel keressék meg a minisztériumot, s ha továbbra sem érkezik válasz, javasolják a parlamentnek a miniszter leváltását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.