Nagyvilág

Erősödő antiszemitizmus Európában

Angol és francia civilszervezetek szerint minden eddiginél magasabb számban támadtak zsidó célpontokra az elmúlt két hónapban. A támadások száma a többség szerint a gázai Öntött Ólom hadművelet miatt növekedett radikálisan a közelmúltban.

A londoni Community Security Trust jelentése szerint az Egyesült Királyságban 2009-ben eddig 250 alkalommal követtek el antiszemita hátterű támadásokat – írja a CNN. Csak januárban 200 incidensre került sor egy hónap alatt. Ez több mint eddig bármikor, a szervezet 1984-ben indított felmérései szerint. „A londoni rendőrség adatai szerint négyszer annyi inzultus ért zsidó brit állampolgárokat, mint muszlimokat, pedig Londonban nyolcszor több muszlim él, mint zsidó” – nyilatkozta Denis MacShane a brit parlament első antiszemitizmust vizsgáló bizottságának elnöke.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy valahányszor az antiszemitizmus fellángolt, az egyfajta indikátorként szolgált, jelezve, hogy a világ rossz irányba halad. A brit zsidókat tulajdonképpen Izrael helyi képviseleteként azonosítják sokan, ezért a zsidó állam döntéseivel szembeni ellenérzéseiket rajtuk vezetik le.

Nem csak Nagy Britanniára terjednek ki azonban a közel-keleti konfliktus társadalmi hatásai. Franciaországban él Európa legnagyobb zsidó és muszlim közössége. A gázai hadműveletek megkezdése óta 55 antiszemita támadás történt az országban egy zsidó diák szervezet jelentése szerint – írja az AFP. Nicolas Sarkozy nyugalomra szólított fel és leszögezte, hogy példás büntetésre számíthatnak, akik megpróbálják importálni az arab-izraeli konfliktust Franciaországba.

A mostani támadássorozat intenzívebb volt, mint 2001-ben, az első Intifádát követő izraeli megtorlás után. Párizs bizonyos kevert etnikumú lakónegyedeiben egyébként is egyre nagyobb a feszültség. Három zsinagógát próbáltak felgyújtani ebben az évben. A francia belügyminiszter, Michele Alliot-Marie elrendeltea zsidó intézmények rendőrségi őrizetének megerősítését.

A francia és az angol incidensek mellett történtek még zsinagógák és temetők elleni támadások Belgiumban, Svédországban, de még Németországban és Ausztriában is. Cipi Livni izraeli külügyminiszter még a gázai akció idején kijelentette, hogy bárkinek bármilyen véleménye van a hadműveletekről, megengedhetetlen, hogy ez az antiszemita uszítás legalizálásának alapjául szolgáljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik