Nagyvilág

Belgrád szerint kockázatos Mladic keresése

Ratko Mladic szerb háborús bűnös ellen folyó hajsza nagy erőkkel folytatódik a nyugati hírszerzés bevonásával – közölte a szerb külügyminiszter, aki szerint az uniónak el kellene ismerni azt a politikai kockázatot, amelyet Belgrád vállal azzal, hogy egy olyan tábornok elfogásáért küzd, akit a szerb nacionalisták nemzeti hősként tisztelnek.

A nyugati hírszerzés emberei Belgrádba utaztak, hogy közvetlenül működjenek együtt szerb kollégáikkal, a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornok kézre kerítésének érdekében – közölte Vuk Jeremics, Szerbia külügyminiszter.

Radovan Karadzic tavaly júliusi elfogása óta a Mladic felkutatására tett erőfeszítések is fokozódtak, a keresést egy hírszerzőkből álló nemzetközi csoport végzi – jelentette ki Jeremics a Guardian című brit napilapnak adott interjúban, hozzátéve, hogy a szerb kormány rendkívül elkötelezett az ügyben, és ezt már nemzetközi háttér segíti. A külügyminiszter arról nem beszélt, hogy pontosan mely országok csatlakoztak a kereséshez, de annyi bizonyos, hogy a múltban Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is segített már balkáni háborús bűnösök előkerítésében.

Teljes mértékben együttműködünk Hágával, ami azt jelenti, hogy mindent megteszünk a háborús bűnösök előkerítésének érdekében, ami csak fizikailag lehetséges. A kérdés csak az, hogy ki fogja ezt elismerni – mondta. A szerb külügyminiszter szerint ugyanis szükség lenne egy olyan uniós misszióra, akik rávilágítanának arra a politikai áldozatra, amelyet a szerb kormány vállal azzal, hogy a szerb nacionalisták szemében nemzeti hősként tisztelt Ratko Mladic elfogásáért küzd.

A Nyugat-Balkán stratégiai jövője nem függhet egyetlen ember elfogásán, még akkor sem, ha a jelenlegi kormány az eddigi leginkább Európa-párti kabinet Szerbia történelmében. A szerbek már két alkalommal kinyilvánították, hogy elkötelezettek az uniós csatlakozás irányába – mondta Jeremics. A legfontosabb kérdés az, hogy elvesztegetjük-e a 2009-es évet, egy újabb generáció kell ugyanis ahhoz, hogy az uniós csatlakozással kapcsolatos lelkesedés elérje a jelenlegi szintet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik