Nagyvilág

Tovább viccelődhet Chávez

Újraindulhat az elnöki tisztségért Hugo Chávez, a tíz éve hatalmon lévő venezuelai elnök, miután a vasárnapi népszavazáson a polgárok többsége megszavazta az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítást. Az FN csokorba gyűjtötte az államfő legviccesebb eseteit!

Tibisay Lucena, a venezuelai választási bizottság elnöke közölte helyi idő szerint vasárnap, néhány órával az urnák zárása után, hogy a részvételi arány 70 százalékos volt. A szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján a szocialista államfő által kezdeményezett alkotmánymódosítást a szavazók 54 százaléka támogatta voksával, és 46 százaléka ellene volt. Lucena szerint a fennmaradó voksok összeszámlálása érdemben nem módosíthatja a népszavazás végeredményét.

“Ma tágra nyitottuk a jövő kapuit. Venezuela nem tér vissza a megalázó múltjába” – hangoztatta Chávez az eredmények közzététele után hívei előtt.

Diktatúrától tartanak

Az ellenzékiek attól tartanak, hogy az alkotmánymódosítás diktatórikus rendszer felé sodorja az országot. Szerintük Chávez már így is túl régóta van hatalmon, befolyása alá került a bírósági rendszer, a törvényhozás és a választási bizottság is.

A népszavazásra bocsátott szöveg az alkotmány öt cikkét módosítja, s annak alapján az államfő, a polgármesterek, a képviselők és a kormányzók annyiszor indulhatnának újra a posztjukért, ahányszor akarnak. A jelenlegi szabályok csak két, egyenként hatéves megbízatás kitöltését teszik lehetővé az államfőnek, de a módosítás után Chávez 2012-ben is indulhat a választáson.

2007. december 2-án a szavazók már elutasítottak egy nagyszabású, szocialista irányzatú alkotmányreformot, amely szintén tartalmazta az elnök újraválaszthatóságát két mandátum után is.

Chávez, a vicces elnök

Az 1999-ben hatalomra jutott Hugo Chávez venezuelai elnök néhány év alatt lett a nemzetközi politika ismert alakja, aki sokszor szabadszájúságával és abszurd intézkedéseivel okoz meghökkentést, haragot, vagy éppen derültséget a világsajtóban.

Az elnök tevékenysége mindenre kiterjed. A Times szerint például a 19 éve menő Simpson családot leveszik a hatóságok az országos televízió műsoráról, mert az szerintük „negatív üzeneteket sugároz a gyerekeknek” – ezzel szemben az életmentőkről szóló Baywatch sorozat műsoron maradhat a dél-amerikai országban.

Betelefonálós műsorban segít

„Több napsütés juthat így a gyerekeknek, mely kedvező hatással jár” – mondta Hugo Chávez saját műsorában, a vasárnaponként sugárzott „Aló Presidente”-ben, utalva arra, hogy Venezuela ezentúl félórával visszaállítja az időt, s külön időzónában fog elhelyezkedni. Ez a showműsor fontos része Chávez kommunikációjának. Itt szokott nosztalgiázni a Fidel Castróval való baseballal kapcsolatos vitájukról, de a betelefonálóknak is lehetőséget ad, hogy elmondják problémáikat. Korábban egészségügyi problémájukkal hívták fel Venezuela első emberét a nézők, aki erre kubai kezelést ajánlott fel a rászorultaknak, a szállítást pedig az elnöki különgéppel oldaná meg.

A 2002-es puccskísérlet után ugyanebben a programban olvasta fel azok nevét, akik a venezuelai állami olajtársaság (PDVSA) dolgozóiként segítették az ellenzéket: a névsort sípszó követte. Chávez így adta tudtára a világnak, ki vannak rúgva a rendszere ellen működők.

Chávez megsegíti az USA-béli rászorulókat

Chávez „munkássága” azonban nem áll meg országa határánál. Venezuelából – ahol az ENSZ adatai szerint milliók napi egy dollárnál kevesebből élnek – olcsón szállított olajat a Massachusetts állambeli alacsony jövedelmű családoknak, borsot törve ezzel az amerikai politikusok orra alá. Dick Cheney amerikai alelnök még 2007-ben, egy Chávez befolyását firtató újságírói kérdésre adott válaszában összekeverte Venezuelát Peruval, amire Chávez csak annyit válaszolt: „az Egyesült Államokat tudatlan ostobák vezetik, akik azt sem tudják hol van Venezuela.”

Chávez sajátosan bírálta az amerikai vezetést: az ENSZ Közgyűlésén 2006-ban Bush elnököt úgy nevezte, hogy ő „maga az ördög”, aki után még érzi a „kén szagát”.

Kínos esetek a nemzetközi porondon

A 2007-es chilei latin-amerikai csúcstalálkozón folyamatosan megszakította közbeszólásaival Zapatero spanyol miniszterelnök beszédét, „fasisztának” nevezve annak elődjét, José María Aznart. A helyzete végül János Károly spanyol király beszólása állította helyre, aki a „miért nem maradsz már végre csöndben?” kérdéssel utasította rendre Chávezt.

Hugo Chávez természetesen állást foglalt az amerikai elnökválasztás menetében is, amikor Obama megválasztott elnökre utalva csak annyit mondott: „a feketével akarok beszélni”.

Chávez népszerűségét mindazonáltal jól mutatja, hogy Diego Maradona argentin világbajnok futballista a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Che Guevarát és Fidel Castrót ábrázoló tetoválásai után szeretne egyet a venezuelai vezetőről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik