Nagyvilág

Feldúlta az osztrák egyházat a pápa

Példátlanul megosztotta az osztrák egyháza XVI. Benedek, amikor linzi segédpüspökké kívánta emelni Gerhard Maria Wagner windischgarsteni plébánost. A konzervatív pap jelölésének hírére az egyházmegye espereseinek háromnegyede nyíltan fellázadt. Wagner ezután példátlan módon maga kérte főpapi kinevezésének visszavonását.

Visszalépett a pápa jelöltje

Válságtanácskozásra ült össze hétfő délelőtt az osztrák püspöki konferencia, hogy megpróbáljon úrrá lenni a katolikus egyház ausztriai szervezetét súlyosan megosztó problémákon.

A tanácskozás előestéjén jelentős megkönnyebbülést okozott, hogy az ultrakonzervatív nézeteiről elhíresült, kinevezett linzi segédpüspök az egyház újkori történetében példa nélküli módon – engedve az előléptetésével szembeni rendkívül erős és heves ellenállásnak – maga kérte XVI. Benedek pápától, hogy vonja vissza főpapi kinevezését. A Kathpress katolikus hírügynökség értesülése szerint a Vatikán méltányolta az ötvennégy éves Gerhard Maria Wagner kérését. Március 22-én eskették volna fel.

A püspöki konferencia soron kívüli bécsi ülését összehívó Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek azzal indokolta döntését, hogy az osztrák egyházon belül tapasztalható feszültségek többé már nem elviselhető zavarodottságot és reményvesztettséget idéztek elő.

Lázadást okozott a pápa jelölésével

Az osztrák egyházat megrázó belső konfliktus gyújtópontjában heteken át a windischgarsteni plébános segédpüspökké történt kinevezése állt. A pápa döntése értetlenkedést és felzúdulást váltott ki nemcsak a hívőkből, hanem a vezető beosztású papokból és világi politikusokból is.

Maga a linzi püspök is igyekezett eltanácsolni az egyházfőt a túlzottan keményvonalasnak tartott, ám Róma utasításait feltétlen odaadással követő lelkész kinevezésétől, mindhiába. Az egyházmegye espereseinek háromnegyede nyíltan fellázadt az előléptetés ellen, az alsó-ausztriai plébánosok közül néhányan – látva, hogy a kiábrándult hívők növekvő számban fordítanak hátat az egyháznak – a hét végén egyfajta népszavazás szervezésébe kezdtek a segédpüspök felszentelésének megakadályozására.

Wagner egyebek között azzal hívta fel magára a figyelmet az utóbbi időkben, hogy fejtegetéseiben a legmerevebben elutasított minden, az egyház liberalizálásának irányában ható kezdeményezést. A természeti katasztrófákat Isten büntetésének nevezte, a homoszexualitást pedig betegségnek nyilvánította. Kikelt a Harry Potter-könyvek ellen, mert a sátánizmus megnyilvánulását látta bennük.

Volt már vitatott döntése

A tanácskozáson bizonyára szót ejtenek a nagy port kavart Richard Williamson-ügyről is.

Még a bécsi érsek is, akit a pápa rendíthetetlen követői közé sorolnak, úgy nyilatkozott a közelmúltban: hibát követett el a Vatikán azzal, hogy feloldotta a kiközösítés alól a holokuaszttagadó integrista püspököt.

XVI. Benedek egy héttel azután nevezte ki Wagnert, hogy megmásította az angol főpap kiközösítésről korábban született határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik