Nagyvilág

Drámai hóhelyzet Moszkvában

Már negyedik napja - kisebb-nagyobb szünetekkel - esik a hó Moszkvában. A hatalmas mennyiségű hóval éjjel-nappal 9000 hóeltakarító gép és mintegy 50 ezer hómunkás küzd.

Moszkvában pénteken kezdett sűrű pelyhekben hullani a hó, s még aznap 15 centiméternyi – a februárban szokásos napi átlag nyolcszorosa – borította be a várost. Leállt az amúgy is mindig döcögő közúti forgalom, hosszabb időre megszakadt a repülőterek működése, és több száz balesetet történt. Az előrejelzések szerint egészen a következő hét végéig esik kisebb-nagyobb megszakításokkal felváltva a hó és a havas eső.

Vasárnap csak délig 10 centimétert tett ki a fehér csapadék, amely az alig nulla fokos hőmérsékletben időnként esőbe váltott, s amely miatt a víz több jelentős útvonalat elöntött. Estére viszont fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, s az utakat és a járdákat jégréteg vonta be.

A hét végén Moszkvában és környékén több mint 4000 kisebb baleset történt. Csak szombaton 2560 balesetet – köztük 41 jelentőset – jegyeztek fel, miközben egy szokásos téli napon 1600 körül van az autóbalesetek száma.

Mindezek ellenére rekordról még nincs szó, mert 1966-ban volt egy hétvége, amikor a mostani hómennyiség kétszerese borította be a várost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik