Nagyvilág

Székelyek az autonómia mellett

A székelyek továbbra is kitartanak a területi autonómia mellett - ezt az Erdélybe látogató Basescu román államfőnek is elmondták.

Ismét Székelyföldre látogatott Traian Basescu román államfő, aki a magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetőivel és rendőrfőnökeivel találkozott szombaton.

Az államfő már pénteken késő délután megérkezett a Székelyföldre, ahol újságíróknak elmondta: sértve érzi magát attól, hogy egyesek úgy gondolják, egy államfőnek az alkotmánytól eltérő álláspontja lehet. Ezzel arra utalt, hogy a székelyföldi magyar intézményvezetők leváltása ellen vasárnap rendezett sepsiszentgyörgyi tüntetés résztvevői azt kérték tőle: vonja vissza a budapesti látogatásán tett kijelentését, miszerint Székelyföldnek soha nem lesz területi autonómiája.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke a szombati találkozó előtt elmondta: bár Basescu hazugoknak nevezte a székelyföldi politikusokat, eleget tesznek az államelnök meghívásának, hogy személyesen is elmondhassák, miszerint a székelység igényeli a területi autonómiát.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke szerint a 2009-es állami költségvetés-tervezet szerint a székely megyék költségvetése alacsony, de Traian Basescu korábban ígéretet tett arra, hogy pénzt hoz. Elvárják tőle – tette hozzá -, hogy betartsa szavát, és bebizonyítsa, hogy a magyarok nem másodrangú állampolgárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik