Nagyvilág

Visszalépett Obama miniszterjelöltje

Visszavonta jelölését csütörtökön Judd Gregg republikánus szenátor, akit Barack Obama amerikai elnök kereskedelmi miniszternek szánt.

„Sok kritikus kérdésben eltérő nézetrendszer alapján működünk” – olvasható a New Hampshire-i szenátor levelében, aki a CNN közlése szerint azzal indokolta döntését, hogy a fennálló lényeges nézetkülönbségek miatt nem tudna teljes mértékben együttműködni az Obama vezette kormánnyal.

Jelezte, hogy „feloldhatatlan konfliktusok” vannak közötte és Obama kormánya között egyebek mellett a gazdasági ösztönző csomaggal kapcsolatban. A Republikánus Párt szinte egységesen elutasítja Obama élénkítő csomagját veszélyes költekezési programnak nevezve azt.

Obama a múlt héten jelentette be, hogy Gregg szenátor az új jelöltje a miniszteri posztra. Az elnök akkor úgy fogalmazott, hogy a szenátor a Republikánus Párt köztiszteletnek örvendő tagja, a költségvetési fegyelem híve, mesteri közvetítő. Mint hozzátette, nem értenek egyet minden téren, de abban egyezik az álláspontjuk, hogy a gazdaságot ismét talpra kell állítani.

Gregg – aki a harmadik republikánus párti miniszter lett volna Obama kormányában – akkor még úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nehéz időkben félre kell tenni a pártos politizálást, és „kötelességének érzi, hogy elfogadja az elnök felkérését”.

Obamának azért kellett új jelöltet keresnie, mert eredeti kiszemeltje, Bill Richardson új-mexikói kormányzó egy szövetségi vizsgálat miatt január elején szintén visszalépett a jelöléstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik