Nagyvilág

Tűzszünetet kötne a Hamasz Izraellel

A Hamasz megállapodott Izraellel a 18 hónapos, gázai övezeti tűzszünetben - közölte a radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője csütörtökön a MENA egyiptomi hírügynökséggel.

Musza Abu Marzuk, a mozgalom politikai bizottságának második számú embere szerint Egyiptom még egyeztet más palesztin szervezetekkel, és 48 óra múlva bejelenti a tűzszünet megkötését. Egyelőre nem tudni, hogy Izrael áldását adta-e már a megállapodástervezetre.

Marzuk szerint a tervezetben az áll, hogy Izrael hat átkelőhelyet nyit meg a Gázai övezettel közös határán, és a felek beszüntetik a harci tevékenységet. A Hamasz-tisztviselő hozzátette, hogy a palesztinok által fogva tartott Gilád Salit izraeli katona szabadon engedésének kérdése nem képezi a tűzszüneti megállapodás részét.

Az utóbbi hetekben Omar Szuleiman, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője közvetített a Hamasz és Izrael között. A másfél évre tervezett megállapodás a január 18. óta érvényben lévő, a felek részéről egyoldalúan meghirdetett tűzszünet helyébe lépne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik