Külföld

Szájkosarat kapnak a cseh újságírók

admin
admin

2009. 02. 13. 09:51

A cseh államfő aláírja a büntető törvénykönyv azon módosítását, amely megtiltja a rendőrségi lehallgatások nyilvánosságra hozatalát. A törvény megszegéséért akár ötéves szabadságvesztést, vagy ötmillió koronás pénzbüntetést is kaphat az újságíró.

Václav Klaus erről a döntéséről tájékoztatta Miroslav Jelíneket, a cseh újságíró szövetség elnökét, aki a sokat vitatott törvény megvétózására szólította fel a köztársasági elnököt – írta pénteken a Lidové Noviny, illetve a Právo című cseh lap.

Az “újságírói szájkosárnak” elnevezett törvény ellen a cseh újságírói szövetségeken, több országos lap főszerkesztőin és neves közéleti személyiségeken kívül az európai újságkiadók szövetsége (ENPA) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet is tiltakozott.

“Kizárólag a bíróságnak van joga eldönteni, hogy egy lehallgatás hozzájárult-e az esetleges bűncselekmény felderítéséhez vagy sem” – írja levelében Klaus. Kifejti: megérti az újságírók és a laptulajdonosok érdekeit, de neki mint köztársasági elnöknek nem egy szervezet érdekeit, hanem – amennyire az lehetséges – az egész társadalom érdekeit kell védenie.

A cseh újságírók szervezete bejelentette, hogy az alkotmánybíróság elé viszi az ügyet, mert alkotmányellenesnek tartja a jogszabályt, amelyet a jobboldali polgári demokraták kezdeményeztek.

A 200 tagú alsóházban a múlt heti végső szavazáskor a kommunista képviselők kivételével a jogszabály javaslatát minden párt képviselőinek többsége támogatta. Az ellenzéki kommunisták viszont nem értenek vele egyet, ezért a szavazáskor tartózkodtak.

“Sajnálatos, hogy a képviselők többsége támogatta azt, hogy a média ne hozhassa nyilvánosságra a politikusok erkölcstelen dolgait. Nagyon szomorú, hogy a politikai életben megnyilvánuló erkölcstelenségeket egyesek a sajtószabadság megnyirbálásával kívánják védeni” – reagált a törvény elfogadására Robert Cásensky, a legolvasottabb cseh véleményformáló napilap, a Mladá Fronta Dnes főszerkesztője. Szerinte ilyen törvény a civilizált országokban nem létezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.