Nagyvilág

Panaszkodnak a cseh és szlovák romák

Csehországban a többségi társadalom "nacionalizmusára", Szlovákiában pedig "tarthatatlan" szociális helyzetükre panaszkodnak a romák.

A Roma Realia nevű roma civil szervezet pénteken Barack Obama amerikai elnöknek címzett levelet adott át az Egyesült Államok prágai nagykövetségén, amelyben ecseteli a csehországi romák nehéz helyzetét, és a “cseh nacionalisták térnyerésére” figyelmezteti az amerikai kormányzatot.

Csetepaté és holokauszttagadás

Konkrét példaként a tavaly novemberben az észak-csehországi Litvínovban lejátszódott eseményeket említik. Az egész országból összegyűlt több száz szélsőségest, akik a helyi Janov negyedben lakó romákat akarták megbüntetni különféle ügyek miatt, csak többórás utcai összecsapások árán tudta feltartóztatni a rendőrség. Az utcai zavargásokban számos sérülés történt.

A romák arra is panaszkodnak, hogy Csehországban továbbra sem ismerik el a “roma holokausztot”. A II. világháború idején Csehországban két roma munkatábor működött, amelyben csehek látták el a parancsnoki és a felügyelői tisztségeket.

Levéltári adatok szerint a két táborban mintegy 500-600 roma halt meg, s több mint 500 személyt koncentrációs táborokba szállítottak. Lety u Písku település mellett, az egykori munkatábor helyén ma is sertéshizlalda áll, s bár az Európai Unió is felszólította Prágát a helyzet rendezésére, ez máig sem történt meg – ismertette a levelet újságírókkal Václav Miko, a szervezet elnöke.

Michael Kocáb, az egy hónapja hivatalba lépett új cseh emberi és kisebbségjogi miniszter bejelentette, hogy mihamarabb rendezni kívánja az emlékhely kialakításának az ügyét.

Nem tettek meg mindent a szlovákok

Szlovákiában majdnem egytucatnyi roma civil szervezet levélben bírálta a kormányt, hogy nem használja ki az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket, és nem javított a roma nemzetiségű lakosság “elfogadhatatlan szociális helyzetén és életkörülményein” – jelentette pénteken a pozsonyi közszolgálati rádió.

A roma szervezetek szerint a kormány romaügyi hivatalának és megbízottjának a tevékenysége nem átlátható, s eddig kevés eredményt hozott. A szervezetek ezért szeretnének tárgyalásokat folytatni Dusan Caploviccsal, a kormány kisebbségügyi alelnökével, hogy konkrétan és pontosan megállapodhassanak az európai pénzek lehívásáról és felhasználásáról.

A hivatalos népszámlálási kimutatások szerint Csehországban és Szlovákiában is csak néhány tízezer roma él. Nem hivatalos becslések szerint viszont a csehországi romák száma mintegy 200 ezer, míg a szlovákiai romák száma 600 ezer körül mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik