Nagyvilág

A Fidesz is nyert Tőkéssel

Megszületett a megállapodás: a 2009-es európai parlamenti választásokon Tőkés László az RMDSZ listáján indul. Ezzel az erdélyi politikai élet legfontosabb szereplői között egység alakult ki. A megállapodás nagy vesztese Szász Jenő, Tőkés viszont nyert vele. A Fidesz pedig kifoghatja a szelet a Jobbik vitorlájából.

A mostani egyezség legnagyobb nyertese Tőkés László. A református püspök az elkövetkező években továbbra is a politikában marad, az ehhez szükséges mandátuma meglesz. Ráadásul Tőkés hívei azt kommunikálhatják, hogy azáltal, hogy annak az RMDSZ-nek a listáját vezeti, mely párt őt még néhány éve kizárta soraiból, bebizonyosodott: megkerülhetetlen szereplővé vált.

Tőkés minden szempontból jól járt

A mostani megegyezés ugyanakkor nem befolyásolja Tőkés László politikai szellemiségét, mivel elméletileg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelöltje, így korábbi retorikáján nem kényszerül változtatásra. A királyhágó-melléki református püspök elkerülte azt a kockázatot is, mely egy önálló indulás jelentett volna, hiszen mögötte jóval kevesebb anyagi és szervezeti lehetőség áll, mint mondjuk az RMDSZ mögött.

Ráadásul, ha az összefogás nagyobb részvételre serkenti majd a magyar választókat, illetve a román választópolgárok ismét alacsonyabb arányban járulnak az urnákhoz (a 2008-as EP-választásokon a magyar választók aránya kétszerese volt a románokénak), akkor nem elképzelhetetlen, hogy a szintén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak fenntartott negyedik hely is bejutó lesz.

Ki lesz a negyedik?

Ebből a szempontból nem mindegy, hogy kit fognak jelölni. Három lehetőség merülhet fel. Egyrészt jelölhetnek valakit az önkormányzati és parlamenti választásokon leszerepelt Magyar Polgári Pártból (MPP), kifogva a szelet az esetleges magyar ellenkampány vitorlájából.

Egy másik lehetőség, hogy a listára a Székely Nemzeti Tanács jelöltje kerül, megnyerve így az RMDSZ-listának a párttal elégedetlen székelyföldi értelmiség egy részét. A harmadik verzió, hogy a listán szerepet kap Tőkés László környezetének egy technokrata tagja, erősítve a püspök szakmai tevékenységét Brüsszelben, ami az erdélyi magyar médiában és a Duna TV-ben eddig is visszhangot kapott.

Az RMDSZ nem akart magyar-magyar rivalizálást

A megállapodás nem jöhetett volna létre, ha az RMDSZ nem tesz gesztust Tőkés Lászlónak. Markó Béláéknak vélhetően nem jött volna jól egy újabb rivalizálás. Bár a párt a Magyar Polgári Párttal szemben sikeresen vette a parlamenti és az önkormányzati választásokat, ugyanakkor nem feledhették: Tőkés László sikere az EP-választásokon kikezdte egyedüli legitimitásukat az erdélyi magyarságon belül.

Egy újabb magyar-magyar megmérettetésben az RMDSZ-nek immár ellenzékből, vagyis kevesebb politikai és anyagi mozgástérrel kellett volna nekivágnia. A magyar belső ellenzék felé történő nyitás beleillik abba az új stratégiába is, mely szerint az ellenzékbe szorult párt ismét „nemzetibb” húrokat próbál megpendíteni, többek között ismét zászlajára tűzve a magyar autonómia kérdését.

Az RMDSZ és Tőkés megbeszélése - szemtől szembe (Fotó: MTI)

Az RMDSZ és Tőkés megbeszélése – szemtől szemben (Fotó: MTI)

Végül az RMDSZ-t motiválhatta még egy tényező. Az egyezség által a belpolitikailag nehezebb helyzetbe került szövetség így kialakíthat egy modus vivendit azzal a Tőkés Lászlóval, aki immár bizonyítottan az egyetlen komoly politikai kihívást jelenti számukra a magyar szavazatokért folytatott küzdelemben. E tényezők erősebbnek bizonyultak annál, mintsem a megegyezés révén Markó Béláék áttételesen elismerték: politikai hiba volt Tőkés László korábbi kizárása az RMDSZ-ből.

Szász Jenő kiszorulhat

A mostani megállapodás legnagyobb erdélyi vesztese a magyar ellenzékként működő és Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács új és érdemi politikai szerepével a párt marginalizálódása folytatódik. Szász Jenő neve immár nemcsak egy, néhány részsiker ellenére elvesztett önkormányzati és parlamenti választással fonódik össze. De a volt székelyudvarhelyi polgármester megalázó helyzetbe került azáltal is, hogy a közvélemény szemében egy, az RMDSZ és a vele szemben politizálók közti egyezség személyének teljes mellőzésével alakulhatott ki.

Szász Jenő nehéz helyzetbe kerülhet pártján belül is, hiszen vélhetően a vele szemben egyre nyíltabban felszólaló MPP-tagok a választásokon Tőkés személye miatt támogatni fogják az RMDSZ-listát. A politikus így vagy maga is támogatja majd az összefogást, ám ezzel saját maga fogja legitimálni súlytalanságát, vagy ellene fog kampányolni, ám akkor vélhetően ismételten egy, szavazatokban is megmutatkozó kudarc elé néz. Szász Jenő elnöki széke veszélybe kerülhet a Magyar Polgári Párt március 15-ei tisztújító kongresszusán.

Jól jöhet a Fidesznek

Az erdélyi összefogásnak lehet kihatása a magyarországi belpolitikára is. A várhatóan sikeres erdélyi magyar szereplés jól jöhet a Fidesz számára, ugyanis az RMDSZ-listáról bejutók ugyanannak az Európai Néppárti frakciónak a tagjai lesznek, melyhez a magyar ellenzéki párt is tartozik.

Ám az új helyzetben a Fidesz számára van egy ennél fontosabb előny is. Orbán Viktor Tőkés László kampányában történő személyes részvétele még sikeresnek bizonyult, ám számára a Magyar Polgári Párt önkormányzati választási veresége komoly presztízsveszteséget jelentett. Kialakult az az ellentmondásos helyzet, hogy a magát nemzeti elkötelezettségűnek definiáló Fidesz a legnagyobb határon túli magyar közösség legnagyobb legitim pártjával, vagyis az RMDSZ-szel ellenséges viszonyba került.

Kölcsönös kampányolás

Ezt felismerve a Fidesz már nem is vett részt az MPP által támogatott független jelöltek melletti kampányban a parlamenti választásokon. A mostani új felállás azonban segíthet a Fidesznek abban, hogy kikerüljön ebből a számára kényelmetlen helyzetből. A párt politikusai vélhetően ismét megjelennek Tőkés László kampányában, de immár az egység jegyében.

Várható az is, hogy Tőkés László is meg fog jelenni a Fidesz magyarországi kampányában. Az ellenzéki pártnak erre azért lehet szüksége, mert így könnyebben megszólíthatja a nemzetileg elkötelezett magyar szavazókat, folytatva azt a kitapintható politikai stratégiát, amellyel megpróbálja megakadályozni a Jobbik vélt vagy valós megerősödését.

Ismét barátkozhat a Fidesz és az RMDSZ

Szintén várható, hogy hamarosan ismét kommunikáció alakul ki a Fidesz és az RMDSZ között is. Markó Béláéknak erre leginkább azért van szükségük, mert számukra kényelmetlen, hogy a magyar szavazó az utóbbi időben folyamatosan az Erdélyben népszerűtlen MSZP szövetségeseként látta őket.

2005-ben egyszer már lezajlott egy Fidesz-RMDSZ „enyhülés”. Akkor a folyamat Németh Zsolt, a Külügyi és határon túli magyarok bizottsága elnökének hivatalos bukaresti látogatásával kezdődött, majd egy Tusnádfürdői Nyári Szabadegyetemen történt Orbán-Markó találkozóval zárult. Nem lenne meglepő, ha Németh Zsolt hamarosan ismét hivatalosan Bukarestbe látogatna. Különösen nem, ha figyelembe vesszük, hogy a román képviselőház külügyi bizottságának új elnöke nem más, mint Borbély László, az RMDSZ volt minisztere.

A Fidesznek várhatóan akkor is érdeke lesz a kommunikáció az RMDSZ-szel, ha ezzel áttételesen szintén elismeri: azon fideszes és jobboldali körök stratégiája, mely szerint tartósan lehet Budapestről befolyásolni az erdélyi politikai erőviszonyokat, megbukott. Az erdélyi magyar társadalom túl nagy, túl komoly szellemi háttérrel és olyan hagyományokkal rendelkezik, hogy ez Magyarországon bárkinek is sikerülhessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik