Nagyvilág

Egyre fogynak az orosz milliárdosok

Nagy a visszaesés az orosz dollármilliárdosoknál is: a Finans című orosz lap szerint a számuk 2007-ben még 101 volt, 2008-ban már csak 49.

A tíz leggazdagabb orosznak 2008. elején még 221 milliárd dollárnyi vagyona volt, egy évvel rá már mindössze 75,9 milliárdnyi lehet. Oleg Deripaska, az “alumínium-király” vezeti a listát 40 milliárd dolláros vagyonnal, de a nyersanyagárak összeomlása miatt 30 milliárd dollárnyi adósság is van a vállán.

A Finans szerint a nyersanyagárak további süllyedése még több orosz milliárdost temethet be adósságokkal. Nyersanyagban (fém) “utazik” Roman Abramovics, a Chelsea brit labdarúgó klub tulajdonosa is, a lista második helyezettje, és a pénzügyi gondok a 2008-ban 23 milliárd dollárosra becsült vagyonát zsugorítják. Az ő vagyonához közelivel rendelkezett a milliárdos-lista 3-7. helyezettje.

Az egyik legnagyobb orosz magánholding, az Alfa csoport is részben nyersanyagokkal foglalkozik, de sok lábon álló pénzügyi-ipari-kereskedelmi konglomerátum a legfrissebb – tavalyról felvett – milliárdos lista tízes élmezőnyébe két résztvevőt is “delegált”. Ebbe az élmezőnybe akkor legkevesebb 15 milliárd dollárral lehetett bekerülni. Most már elég 4 és fél milliárd dollárral bírni ehhez – írja a sajtó.

A leggazdagabb orosz a francia hírügynökséggel egyébként közölte: bízik az orosz fellendülésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik