Nagyvilág

Amerika új viszonyt akar Moszkvával

Washington eltökélt szándéka, hogy a kölcsönös érdekek alapján új irányba terelje az Oroszországhoz fűződő kapcsolatait, s a feladat most a jó szándékok valóra váltása - mondta Willam Burns amerikai külügyi államtitkár az Interfax hírügynökségnek adott interjújában.

Burns, aki előző nap – az új amerikai kormányzat eddigi legmagasabb rangú képviselőjeként – Moszkvában Szergej Lavrovval tárgyalt, kijelentette: “Hillary Clinton külügyminiszter reméli, hogy mielőbb találkozhat Lavrov külügyminiszterrel, és én arra számítok, hogy a találkozóra a legközelebbi jövőben sor kerül, még az április eleji, londoni orosz-amerikai csúcs előtt”.

Az amerikai diplomata interjújában kész tényként kezelte, hogy Londonban április elején, a húszak csúcsértekezletének idején találkozik egymással Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, amivel kapcsolatban az orosz fél mindeddig csak reményét fejezte ki. Burns Azt mondta, a csúcson mindenekelőtt a nukleáris téren való együttműködésről, a fegyverzetkorlátozásról, a pénzügyi válság következményei elleni harcról és Afganisztánról lesz szó. Kiemelten fontosnak minősítette a nukleáris kérdéskört és ezen belül a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról szóló, a START-1 helyére lépő új szerződés kidolgozását, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok a nukleáris fegyverek arzenálját tovább csökkentő szerződést szándékozik kötni Oroszországgal. Az amerikai diplomata leszögezte: az Egyesült Államok más szemmel nézné a rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítésére vonatkozó terveket, ha Oroszország és a többi partner diplomáciai erőfeszítéseivel csökkenteni lehetne az Észak-Koreából és Iránból kiinduló nukleáris veszélyeket. Ugyanakkor elmondta, hogy Amerika folytatja a konzultációkat Csehországgal és Lengyelországgal, de megismételte a Joe Biden alelnök által Münchenben mondottakat, miszerint a telepítés megvalósulása a rendszer hatékonyságától és a költségektől is függ.

“Washington meghallgatta az orosz aggályokat, de Moszkvának tudatában kell lennie, hogy egyetlen amerikai elnök sem engedhet kialakulni olyan helyzetet, amelyben az Egyesült Államok sebezhetővé válik nukleáris rakétákkal szemben” – mondta. Hangsúlyozta azonban, hogy Amerika kész az együttműködésre Oroszországgal és a NATO-államokkal abban, hogy a pajzsban az egyes államok már meglévő berendezéseit használják fel.

Burns kijelentette: Amerika elkötelezett a NATO Grúziához és Ukrajnához fűződő szoros kapcsolatai mellett, de a két ország még nem kész a szervezethez való csatlakozásra, mivel ez igen bonyolult folyamat, és sok időt vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik