Külföld

A magyar média gerjeszti a szlovákutálatot?

admin
admin

2009. 02. 12. 06:00

Szlovákia és Magyarország között nem lehet konfliktusról beszélni, inkább arról van szó, hogy a két ország közti kapcsolatot túlzott érzékenység jellemzi – nyilatkozta a lapunknak adott interjúban Juraj Migas leköszönő szlovák nagykövet, aki szerint jó lenne, ha a magyar média pozitívabban állna hozzá Szlovákiához, a két ország lakossága között ugyanis kitűnő a kapcsolat.


A napokban sikerült megállapodni arról, hogy legyenek kétnyelvűek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. Az ügy azért is húzódott el, mert az elnök, többek között Ján Slota nyomására, nem írta alá és visszaküldte a törvényhozásnak. Az eset arra enged következtetni, hogy Ján Slota koalíciós játszmákra használja fel a tankönyvügyet.

A köztársasági elnök úr is a törvényalkotási rendszer egy része, az ő szempontjából voltak olyan kérdések, amelyeket tisztázni kellett. Félrevezetés, ha az egyik fél álláspontja mögött mindig a másik fél motivációját keressük. Normális törvényalkotási folyamatról van szó, mint Magyarországon is, ez néha rövidebb, néha hosszabb.

Slota nyomására nemcsak az elnök, de a kormányfő is választás elé kényszerült, vagy a magyarokkal való kapcsolatokban, vagy a koalícióban kell válsággal szembesülnie. A könnyebb utat választotta, engedve a nyomásnak.

Ezek nagy spekulációk. Rengeteg álláspont, vélemény jelenik meg politológusok, szakértők szájából, számomra az a döntő, ami a tankönyvügyben a törvényes jogalkotási folyamat során történik.

Pedig úgy tűnhet, hogy a “magyar kártya” a szlovák belpolitikai csatározások elengedhetetlen eszköze.

Abban az esetben, amikor eltérnek az álláspontok, előhúzni a kártyát, és úgy jellemezni a helyzetet, hogy a magyar kártya volt a döntő, nagyon leegyszerűsített megfogalmazás. Amikor elhangzik egy negatív álláspont egy adott problémáról, azt azonnal úgy értékelik, hogy „megjátszottuk a kártyát”.

A nagykövet szerint konfliktus nincs, nyitott kérdések vannak (fotó: Balta Attila)

A nagykövet szerint konfliktus nincs, nyitott kérdések vannak (fotó: Balta Attila)

Nem emlékszem viszont arra, hogy ha a kölcsönös kapcsolatainkban valami sikerült, márpedig nagyon sok dolog sikerül, akkor bárki is arról beszélt volna, hogy előhúztuk a pozitív kártyát. A politika komoly dolog. Szeretném, ha a média Szlovákiához való hozzáállása pozitívabb lenne, ha az elért eredményeket hangsúlyoznák, mert meggyőződésem, hogy a pozitívumokból van több a kapcsolatainkban.

Előremutató lépés volt, amikor két éve találkozott a két ország katolikus vezetése, és egyfajta kiegyezés történt a megbocsátás jegyében. Ezen a találkozón ön is ott volt, úgy tűnik viszont, hogy az azóta eltelt idő alatt nem változott semmi. Ezért a két ország politikai vagy társadalmi elitje a felelős?

Esztergomban akkor szlovák nagykövetként olvastam az evangéliumból és üdvözöltem az egymáshoz való közeledést, mert az a találkozó a megértésről, a megbocsátásról szólt, és arról hogy erőfeszítéseinket a jövő irányába tesszük. Ez egy felhívás volt azok felé, akik részt vesznek a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásában. Akkor, 2006 júniusában a szlovák külügyminisztérium pozitívan nyilatkozott az elhangzottakról. Ebben a kérdésben a magyar külügyminisztéiummal azonos állásponton vagyunk, támogatni fogunk minden olyan aktivitást, amelyek a társadalom belsejéből érkeznek, civil konferenciákat, találkozókat.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, amiről egyáltalán nincs szó és nem lehet róla olvasni, hogy széles körű hálózat létezik nemcsak a határ menti, hanem a többi partner városok és falvak között az együttműködés érdekében. Ezek a kapcsolatok fantasztikusak. Részt veszek ezeken a rendezvényeken, hihetetlenül jó a hangulat és megvan a megfelelő alap ahhoz, hogy pozitív irányba fejlődjenek a kapcsolatok. Emberek közötti kapcsolatokról van szó, közös koncertekről, kiállításokról, sportrendezvényekről, ahol gyerekek és felnőttek találkoznak. Az emberek képesek kommunikálni egymással, meg tudják beszélni a problémáikat, de a legfontosabb: két olyan nemzethez tartoznak, akiknek közös témáik vannak, és jó szomszédok szeretnének lenni.

Optimistán tekint a jövőbe (fotó: Balta Attila)

Optimistán tekint a jövőbe (fotó: Balta Attila)

A kölcsönös turizmus a másik fontos dolog, amit mindig hangsúlyozok. Azt üzenem: „Magyar barátaink, jöjjenek Szlovákiába, és gondolom, hogy ott jól érzik majd magukat’” illetve, „Kedves szlovákok, jöjjenek ebbe a gyönyörű országba, van rengeteg látnivaló, tegyenek meg mindent azért, hogy megismerhessék Magyarországot és az embereket!”

Ezek szerint a két ország lakossága között nem, csupán a politikai retorika szintjén érzékelhető a probléma?

Mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy bármilyen retorika soha ne veszélyeztesse azt a pozitív kapcsolatot, amely a két ország lakossága között létezik. A médiát figyelve úgy tűnik, mintha a szlovákok és a Szlovákiában élő magyar kisebbség kapcsolatáról lenne szó, e prizmán keresztül nézik a helyzetet, pedig valójában itt az 5 millió szlovák és a 10 millió magyar állampolgár közötti kapcsolatról kellene beszélni.

Sokszor lehet hallani, a konfliktus alapja, hogy a magyarok a magyar kisebbségek jogait féltik a szlovákoktól, a szlovákok pedig az identitásukat a magyaroktól.

Én személy szerint a kapcsolatunkat jellemezve nagyon nem szeretem a konfliktus szót használni. Amikor léteznek nyitott problémák, amikor az az érzésünk, hogy valaki nem úgy viselkedik, ahogyan kellene, akkor kommunikálni kell, megteremteni a dialógus lehetőségét minden szinten. Üzengetni egymásnak a médián keresztül nem szerencsés. Sokszor úgy érzem, hogy a kapcsolatainkat túlzott érzékenység jellemzi, mintha a legcsekélyebb dologra is reagálnunk kellene, amit az élet hoz.

Azért a kommunikációt nem segítették elő azok a magyar külügyminisztert gyalázó kijelentések, amelyek a közelmúltban hangzottak el.

Nem tudom, hogy van-e értelme most ezeket taglalni. Véleményem szerint kerülni kell azokat a kijelentéseket, amelyeket a másik fél bármilyen módon bántónak érez. Azért hagy mondjam el, hogy magyar részről is elhangzottak olyan kijelentések, amelyek negatívan érintették a Szlovák Köztársaság kormányát.

Melyek voltak ezek?

Nem szeretném megismételni, én azokat a dolgokat szeretem, amelyek pozitív irányba tartanak és segítik megoldani a dolgokat. Ezért azt gondolom, hogy meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy ne hangozzanak el ilyen kijelentések, de azért is, hogy az ilyen kijelentések miatt ne álljon le a pozitív párbeszéd.

Beszéljünk a dunaszerdahelyi mérkőzésen történtekről, az ügy jelenleg rendőrségi szakaszban van. Mikorra várható eredmény?

Ez az ügy természetesen nem fekete-fehér. Hangsúlyozom, hogy el kell ítélni a huliganizmus és extrémizmus minden formáját. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Budapesten három demonstráció is volt, amelyeken igen kellemetlen dolgok hangzottak el.

A meccs után intézkedéseket fogadtak el Szlovákiában, amelyek alapján nagyon szigorúan büntetik a megnyilvánulásokat, amiknek semmi közük a sporthoz. Nem engedik be az alkohol befolyása alatt álló személyeket, és aki a rendet megzavarja, azt a szervezők kivezethetik a mérközésről. A törvény ebben a tekintetben Szlovákiában szigorúbb, mint Magyarországon. A sportlétesítményekből nem szabad, hogy az erőszak arénái váljanak, a futballmeccseknek pedig nem szabad politikai üggyé fajulniuk.

Az új szlovák külügyminiszter beiktatása után Budapestre is új szlovák nagykövet érkezik majd. Hogy érezte magát itt-tartózkodása alatt?

Nagyon jól. Elmondhatom, sok barátom van itt. Valóban azt gondolom, hogy sokkal több az, ami összekapcsol minket, mint ami elválaszt. Talán meglepően hangzik, de az itt-tartózkodásom valahogy arra kényszerített, hogy még többet foglalkozzam Szlovákia és a szlovákok történelmével, az anyanyelvem történetével, egyszerűen azért, hogy kölcsönösen jobban megértsük egymást. Ismernünk kellene a másik történelmét, jelenét, mentalitását.

Mit üzen utódjának?

Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy valódi problémák oldódjanak meg, ne pedig álproblémák. Azt üzenem, hogy legyen olyan optimista, mint én.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.