Nagyvilág

Rakétaindításra készül Észak-Korea

Rakétaalkatrészeket szállítanak Észak-Koreában egy indítóálláshoz, feltehetőleg rakétakísérletre készülve - jelentette szerdán a dél-koreai média.

A Yonhap hírügynökség szerint a hírszerzés emberei megfigyeltek egy különleges járművet, amely rakétaalkatrészeket szállított egy Phenjan környéki hadiipari létesítményből Észak-Korea keleti tengerpartjára, egy rakéta-indítóállásba. A hírszerzés elemzői szerint valószínűleg egy nagy hatótávolságú rakétáról van szó, amely elvben képes elérni az Egyesült Államok nyugati partvidékét.

Ugyanakkor a Yonhap úgy idézte a dél-koreai kormány egy névtelenül nyilatkozó illetékesét, hogy csak feltevésről van szó, korántsem biztos a dolog, a szóban forgó eszköz lehet akár radarberendezés is. Robert Gates amerikai védelmi miniszter nem tulajdonított nagy jelentőséget ezeknek a jelentéseknek. Még ha valóban rakétaindítás előkészítéséről van is szó, akkor sincs nagy jelentősége a dolognak, hiszen a kommunista ország legutóbbi ilyen kísérlete is kudarcba fulladt – emlékeztetett washingtoni nyilatkozatában. Arra utalt, hogy Észak-Korea eddig legfejlettebb, Taepodong-2 típusú rakétája kevéssel a kísérleti indítás után az óceánba zuhant 2006-ban.

Az amerikai haderő képes elfogni a Taepodong-2 típusú rakétákat, ha valaha útnak indítanának ilyeneket az Egyesült Államok területe felé – jelentette ki az amerikai miniszter. A hírszerzési feltevések szerint ezúttal is a Taepodong-2 típusú ballisztikus rakéta egy módosított változatáról lehet szó.

Miközben titokban előkészületek folyhatnak egy kísérleti rakétaindításra, a nyilvánosság elé tárták Phenjanban, hogy kádercserék történtek az észak-koreai fegyveres erők legfelsőbb vezetői körében. A nemzetvédelmi bizottság és a Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága közös rendeletben a népi fegyveres erők miniszterévé (védelmi miniszterré) nevezte ki Kim Jong Cshun altengernagyot, a nemzetvédelmi bizottság elnökhelyettesét. Az új főnök Kim Ir Dzser altábornagyot váltja fel ezen a poszton. A Kim Dzsong Il legfőbb észak-koreai vezető által aláírt rendelet értelmében Li Jong Ho tábornok lett a Koreai Néphadsereg új vezérkari főnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik