Külföld

Radovan Karadzic büntetlenségre számít

admin
admin

2009. 02. 10. 06:48

Bizonyítani akarja a srebrenicai tömeggyilkosság miatt perbe fogott volt boszniai szerb elnök, hogy az amerikaiak büntetlenséget ígértek neki, de a hágai nemzetközi törvényszék szerint ha született is ilyen megállapodás, az jogilag érvénytelen.

A tavaly nyáron elfogott Radovan Karadzic állítása szerint Richard Holbrooke amerikai diplomata, az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodás kidolgozója – aki egyébként most az új amerikai kormányzat afganisztáni különmegbízottja lett – 1996 nyarán Belgrádban azt ígérte Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnöknek, hogy nem fogják háborús bűncselekmények miatt letartóztatni és Hágában bíróság elé állítani a volt boszniai szerb vezetőt.
Holbrooke korábban már többször tagadta, hogy ilyen ígéretet tett volna.

Karadzic most – a bírósági iratok tanúsága szerint – azt kérte a délszláv háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai testülettől, hogy jogi képviselője kérdezhesse ki Philip Goldberg amerikai diplomatát, aki állítása szerint egyike volt azoknak, akik annak idején Holbrooke kíséretében voltak Belgrádban. A perbe fogott volt boszniai vezető emellett betekintést kér a szerinte megtett büntetlenségi ígérettel kapcsolatos amerikai kormányzati iratokba.

A washingtoni kormány – derül ki a bírósági dokumentumokból – kész arra, hogy lehetővé tegye Goldberg meghallgatását, valamint hogy hozzáférést biztosítson az ügyre vonatkozó papírokhoz.

Az eljáró törvényszék ettől függetlenül már előre leszögezte: ha esetleg kötöttek is ilyen immunitási megállapodást, az a nemzetközi jog értelmében érvénytelennek tekintendő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.