Nagyvilág

Már 181 halott Ausztráliában

Már 181-re emelkedett az ausztráliai bozóttüzek halálos áldozatainak száma a hatóságok legfrissebb, kedden közzétett adatai szerint.

Az áldozatok felkutatása és a kárfelmérés javában tart. Az Ausztrália délkeleti részén napok óta tomboló tűzvészben a helyi hatóságok adatai szerint több mint ezer lakóház égett le és 3500 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok. A sérültek száma is több százra tehető, és sok ezren váltak hajléktalanná. Az Allianz biztosítótársaság becslése szerint az anyagi kár meghaladhatja a félmilliárd ausztrál dollárt (75 milliárd forint).

Az idei tűzvész Ausztrália történetének legsúlyosabb bozóttüzes katasztrófája. Az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó bozóttűz 1983-ban volt Victoria és Dél-Ausztrália államokban, akkor 75 ember életét követelték a “hamvazószerdai” lángok, és háromezernél több lakóház égett le. A második legsúlyosabb az 1939-es “fekete péntek” volt, akkor 71 áldozatot szedtek a lángok.

A korábbi rekordokat messze felülmúló bozóttűz február 7-én, szombaton kapott lángra. Több mint 400 helyen csaptak fel a lángok főként a térségben több mint tíz napja tomboló hőség, és az erős és kiszámíthatatlan irányú szél miatt. A hatóságok ugyanakkor úgy vélik, hogy több helyszínen szándékos gyújtogatás miatt keletkeztek a tüzek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik