Nagyvilág

Az IMF felfüggesztheti Ukrajna hitelezését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) esetleg visszatartja az Ukrajnának szánt hitel aktuális részletét. Erről a The Wall Street Journal Europe számolt be a Valutaalap és a kijevi kormány között folyó tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva.

Az IMF tavaly beleegyezett abba, hogy 16,4 milliárd dollár hitelt nyújt. Cserébe Ukrajna egyebek között azt vállalta, hogy csökkenti költségvetési hiányát.

A hitel első, 4,5 milliárd dolláros részletét Ukrajna tavaly novemberben kapta meg. A második részlet folyósítása hamarosan időszerűvé válik, de az nagy valószínűséggel elmarad – fogalmazott a lap által idézett forrás.

hova tegyünk a pénzünket válság idején?

Minden kérdésére választ kaphat az eheti Figyelő 32 oldalas mellékletéből

Ukrajna a hitelrészlet várható elmaradása miatt a múlt héten arra kényszerült, hogy a világ vezető országaihoz, így az Egyesült Államokhoz, az Európai Unióhoz, Kínához és Oroszországhoz forduljon rendkívüli pénzügyi támogatásért.
Oroszországgal a múlt héten már tárgyalt is egy 5 milliárd dolláros kölcsönről. Az amerikai külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy tanulmányozza az ukrán kérést.

Ukrajna különösen megszenvedi a globális gazdasági visszaesést, mert fő exporttermékei – a fémek és a műtrágyák – iránt jelentősen csökkent a külföldi kereslet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik