Nagyvilág

Berlusconi lemaradt a kómában lévő nőről

"Sajnos nem sikerült" - így kommentálta kedden az Il Messaggero című római lapnak adott interjúban Silvio Berlusconi olasz kormányfő az Eluana Elgaro-ügy körüli jogi vitát, amelyben a kabinetnek nem sikerült keresztülvinnie, hogy megakadályozzák a 17 éve kómában lévő nő mesterséges életben tartásának megszüntetését.

A miniszterelnök „mélységes gyászának” adott hangot, hogy „nem sikerült időben érkezniük”. Berlusconi szerint az Eluana halálát megakadályozni kívánó kormányrendelet, amelynek aláírását azonban Giorgio Napolitano államfő megtagadta, „a politika játékszerévé vált”, holott „erkölcsi elveken alapult”.

Egyúttal elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kormány támadást akart intézni az alkotmány ellen. Berlusconi úgy vélekedett, az alkotmány elleni támadás ügyét a baloldal kreálta, hogy elterelje a figyelmet a valódi témáról, „az egyetlen halálra ítélt állampolgárról, aki olyan törvényre vár, amelyet a parlament még csak készül megszavazni”.

Az olasz kormányfő elismerte, hogy az alkotmányt csakis „mindenki egyetértésével” lehet felülvizsgálni, de – tette hozzá – „nem érinthetetlen Moloch, fejlődhet az idő múlásával”. Ugyanakkor megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy az olasz alkotmány „olyan történelmi realitásból született, amely a szovjet alkotmányt tartotta szem előtt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik