Nagyvilág

Eutanázia Olaszországban: Berlusconi vesztett

Meghalt Olaszországban Eluana Englaro, a 17 éve kómában fekvő nő, akinél a múlt pénteken a legfelsőbb bíróság engedélyezte a mesterséges táplálás leállítását, és ezt még a Berlusconi-kormány sem tudta megakadályozni.

Englaro halálát Maurizio Sacconi egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn este a szenátorok előtt. A szenátus épp azért ült össze, hogy megvitassa a kormány törvénytervezetét a mesterséges táplálás leállításának megtiltásáról. A szenátorok egyperces néma tiszteletadással reagáltak a bejelentésre.

Englaro 1992-es autóbalesete óta volt kómában. Miután az orvosok visszafordíthatatlannak ítélték állapotát, Eluana apja az olasz igazságügyi szervekhez fordult 1999-ben, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

Hosszú jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének, majd tavaly novemberben ugyanígy tett az olasz legfelsőbb bíróság is. E döntés értelmében kezdődhetett el múlt pénteken a mesterséges táplálás leállítása. Egy szakértő azt mondta, Englaro ezután még 12-14 napig élhet. Végül azonban ennél jóval gyorsabban bekövetkezett a halál.

A 38 éves nő ügye belpolitikai válságot okozott Olaszországban: miközben a bíróság engedélyezte a mesterséges táplálás leállítását s így azt, hogy Eluana Englaro végre meghalhasson, a jobboldali Berlusconi-kormány mindent megpróbált e döntés megtorpedózása érdekében. Számos jobboldali parlamenti képviselő és más politikai személyiség nyomást gyakorolt a kormányra, hogy akadályozza meg a család döntésének érvényesülését. A kabinet sürgősséggel el is fogadott pénteken egy törvényerejű rendeletet, hogy meggátolja Eluana mesterséges táplálásának leállítását, ezt azonban Giorgio Napolitano elnök nem írta alá, s így nem lépett életbe. Berlusconi már korábban jelezte: ha az államfő nem hajlandó aláírni, a parlamenttel próbálja elfogadtatni ugyanezt két-három napon belül. Ezt a tervet azonban már nem tudták időben végrehajtani.

Az Olaszországban nagy befolyással bíró katolikus egyház az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet. “Az élet szent… A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal” – állt nemrégiben egy idevágó vatikáni nyilatkozatban. A Vatikán “egészségügyi minisztere”, Javier Lozano Barragan pedig most hétfőn, a nő halála után úgy nyilatkozott: Isten bocsásson meg azoknak, akik miatt Eluana meghalt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik