Külföld

Bukarest gyarmatosít Erdélyben?

admin
admin

2009. 02. 08. 18:14

Több ezren tüntettek vasárnap Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi Kovászna megye prefektusi hivatala előtt az ellen tiltakozva, hogy a székelyföldi közintézményekben sorozatosan váltják le a magyar nemzetiségű vezetőket.

A tavaly novemberi választásokon a két első helyezett politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) nagykoalíciót alkotott, ennek következtében a korábban a liberálisokkal együtt kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe került. A szövetség az utóbbi hetekben határozottan felemelte szavát az ellen, hogy a választások két győztes pártja még a magyarok által többségben lakott megyékben is egymás között osztja el az amúgy nem politikai algoritmus szerint járó egyéb hivatali helyeket.

Több ezer tüntető követelte az autonómiát (fotó: MTI)

Több ezer tüntető követelte az autonómiát (fotó: MTI)

Ilyennek számít például a helyi önkormányzatok tevékenységének törvényességét felügyelő prefektusi tisztség. Kovászna megyében például a múlt héten leváltották György Ervin magyar prefektust, utódjaként a PSD által támogatott Codrin Munteanut tették meg. A két kormánypárt a tömbmagyarság által lakott megyében egyenlő arányban osztotta el egymás között az intézményvezetői tisztségeket.

Újra egységben?

Az egyházak szervezte sepsiszentgyörgyi tiltakozó felvonuláson az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői egyaránt jelen voltak. A tiltakozók magyar, román és angol feliratú transzparenseken követeltek autonómiát Székelyföldnek, hitet téve a romániai magyar kisebbség közösségi jogainak érvényesítése mellett.

A történelmi egyházak háromszéki vezetői szerint “régi időkre emlékeztető etnikai tisztogatás” szándékáról van szó.

“Nem mondunk le sem nemzeti méltóságunkról, sem a lakosság etnikai arányának megfelelő súlyú képviseletről” – áll a tiltakozásra szólító állásfoglalásukban. “Egyedül az arányos képviselet biztosíthatja a magyar és román lakosság békés együttélését. Ennek az elvnek megfelelően határozottan követeljük a gyarmatosító szándékú bukaresti vezetéstől, hogy biztosítsák az arányos képviseletet” – áll a dokumentumban.

Levelet írtak

Az ugyancsak székelyföldi Hargita megyében, az ottani RMDSZ Egyeztető Tanácsa felhívással fordult a hétvégén a PD-L élén álló Emil Boc kormányfőhöz, valamint Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnökhöz. Eszerint a magyar nemzeti közösség aggodalommal és érthetetlenül figyeli a jelenlegi kormánykoalíció által elindított folyamatot, amelynek célja – mint az aláírók fogalmaznak – e közösség tisztségviselőinek leváltása, ezáltal pedig a magyarság kiszorítása a megye és Románia közéletéből.

“A román kormány megyei intézményeinek magas rangú magyar köztisztviselőit párpolitikai és magyarellenes érdekek miatt akarják kicserélni, nem veszik figyelembe sem az érvényben levő törvénykezést, sem a megye nemzeti közösségeinek számbeli arányát” – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.