Nagyvilág

Tüntetők közé lőtt a madagaszkári rendőrség

A kormányellenes tüntetők közé lőtt a rendőrség szombaton Madagaszkár fővárosában, és a különböző források szerint legalább hét, de lehet, hogy 25-30 embert is megölt.

A menetet az elnök politikai ellenfele, Andry Rajoelina szervezte, aki a héten kilátásba helyezte, hogy átmeneti kormányt hoz létre, ha Marc Ravalomanana elnök szombatig nem távozik tisztségéből.

A mintegy húszezer tüntető Antananarivo egyik főterén gyűlt össze, és közel egy órán át farkasszemet nézett a rohamrendőrséggel. Rajoelina végül felszólította a híveit, hogy menjenek az államfő hivatalához, és iktassák be az ország ideiglenes miniszterelnökét, akit ő nevezett ki. A tömeg áttörte a rendőrség első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.

Hét halottról a francia hírügynökség fotósa számolt be a helyszínen látottak alapján, egy rendőrtiszt 25 halálos áldozatról beszélt a brit hírügynökségnek, különféle rádióállomások pedig harmincra tették az agyonlőtt tüntetők számát.

Madagaszkáron január vége óta véres tüntetések és zavargások vannak. Az ellenzék a közpénzek elpocsékolásával és a demokrácia aláásásával vádolják a kormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik