Külföld

A Sme szerint nincs a szlovákoknak Dunaszerdahely-videója

admin
admin

2009. 02. 07. 13:52

A szlovák belügyminisztérium azért nem akarja nyilvánosságra hozni a novemberi dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésről szóló, és állítólag a rendőri fellépés indokoltságát bizonyító filmet, mert ilyen felvétel minden jel szerint nincs a birtokában - állítja a Sme című szlovák véleményformáló napilap.

Ha Robert Kalinák szlovák belügyminiszter videokölcsönzőt nyitna, akkor a Gyorsan és őrülten, illetve a Hooligans című, a szlovák erőszakszervezetek kizárólagos produkciójában készült film lenne a kölcsönző legnépszerűbb darabja. Sajnos, a belügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy a tárca nem videokölcsönző, így a nézők nem fogják tudni megnézni, hogyan bántak el Dunaszerdahelyen a rendőrök a magyar garázdálkodókkal. A miniszter vasárnapi őrült pozsonyi autózásának felvétele pedig valószínűleg szintén csak a minisztert rajtakapó Pravda szerkesztőségében marad meg, persze csak akkor, ha azt Kalinák bírósági úton nem szerzi meg – írja a lap.

Szerinte érthetetlen, hogy miért van most probléma a videókkal, ha Ján Packa rendőrfőkapitány korábban az új média propagandistájaként lépett fel, s az újságíróknak a YouTube futball-videóit ajánlotta, míg Kalinák a náci karlendítést utánzó magyar garázdálkodók fotóit népszerűsítette a parlamentben. Érthetetlen, miért olyan szégyenlős most a miniszter, aki egykor olyan hévvel magyarázta, hogy miért nem lehet hinni Malina Hedvignek (a diáklány korában 2006-ban Nyitrán megvert magyar nőnek)…

“Nincs egyetlen értelmes ok sem arra, hogy miért ne hozzák nyilvánosságra ezt a felvételt, ugyanakkor rengeteg ok van arra, hogy miért kellene ezt megtenni: a rendőrség tisztázná magát, s a szlovák diplomácia kielégítené Budapestet. A szlovák képviselők pedig saját DVD-t készíthetnének, hogy a jövőben, amikor megint Budapestre mennek, ne legyen rossz közérzetük, hogy a filmvetítéseket kedvelő vendéglátóknak ők semmit sem tudnak levetíteni” – mutat rá az újság.

“Ha ilyen körülmények között a rendőrség elutasítja a videó nyilvánosságra hozatalát, annak csak egyetlen oka lehet, mégpedig az, amit Robert Fico sajtóosztályának főnöke Brano Odrus írt le találóan a Slovo című hetilapban: a rendőrfőkapitány helyettesének valószínűleg nincs birtokában olyan felvétel, amelyre az első napon hivatkozott. És nincs ilyen felvétele sem a rendőrfőkapitánynak, sem a belügyminiszternek, sem másnak” – szögezi le a lap.

“Amennyiben Kalinák ennek az ellenkezőjét állítja, nem mond igazat. A filmsztár stílusában végrehajtott (vasárnapi pozsonyi) gyorshajtásért néhány nap múlva a Novy Cas című bulvárlapban bocsánatot kért. A futball-mérkőzésről készült felvételekkel kapcsolatos félrevezetésekért valószínűleg soha senkitől nem fog elnézést kérni. Na de legalább tudjuk, hogy az akciós filmeken kívül, még mi lesz Kalinák videokölcsönzőjében, ha egyszer azt megnyitja: Csaló, csaló” – zárja kommentárját a Sme.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.