Nagyvilág

Példátlanul pusztító bozóttüzek Ausztráliában

Folyamatosan emelkedik az ausztráliai bozóttüzek áldozatainak száma, mert a hatóságok újabb és újabb holttestekre bukkannak a leégett házak romjai között és gépkocsikban - ezek utasai nyilvánvalóan menekülni próbáltak a terjedő lángok elől.

A legfrissebb, helyi idő szerint vasárnap éjjeli adatok szerint 84-en haltak meg a katasztrófában, így ez már most Ausztrália történetének legsúlyosabb ilyen katasztrófája. Az eddigi legtöbb halálos áldozattal járó bozóttűz 1983-ban volt Victoria és Dél-Ausztrália államokban, akkor 75 ember életét követelték a “hamvazószerdai” lángok, és 3 ezernél több lakóház pusztult el.

A legtöbb áldozatot most is a délkeleti Victoriában szedi a tűz. Legkevesebb nyolcvan embert szállítottak kórházba égési sérülésekkel. A tűzoltóság adatai szerint eddig legalább 700 lakóház vált a lángok martalékává, többségük a Melbourne közelében fekvő Kinglake város körzetében. Új-Dél-Wales államban is több tucatnyi helyen küzdenek a lángokkal.

Közel 400 helyen pusztítanak még a viharos erejű szél és a perzselő hőmérséklet miatt kialakult bozóttüzek, sok helyütt a tűzoltók még mindig képtelenek megfékezni a lángokat. Mintegy harmincezer katona és önkéntes segít a háromezer tűzoltónak, az oltási munkálatokban 37 repülőgép is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik