Külföld

Az Obama-csomag melletti szavazatért harcolnak

admin
admin

2009. 02. 07. 09:11

Az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban egyezség született a gazdasági ösztönző csomagról, a szavazásra várhatóan még a hét végén sor kerül.

A CNN jelentése szerint a demokrata frakció közös nevezőre jutott mérsékelt republikánus párti szenátorok egy csoportjával, így a 100 tagú házban biztosítani lehet a 60 szavazatot a vita lezárásához és a törvénycsomag elfogadásához, amelynek nagysága 780 milliárd dollárra rúg. Ez az összeg mintegy 40 milliárd dollárral kisebb annál, mint amekkoráról a képviselőház a múlt héten döntött.

A konzervatív Fox News hírcsatorna úgy értékelte: a kongresszusban “a kapitalizmus és az európai szocializmus” erői között folyik a vita, és utóbbi áll nyerésre. A törvényjavaslat 42 százaléka adócsökkentést, 58 százaléka vadonatúj szövetségi kiadást takar. A konzervatív erők szerint ez nem gazdaságélénkítő csomag, hanem soha nem látott mértékű központi költekezési előirányzat. A hírtévé élesen bírálta Barack Obama elnököt, amiért az utóbbi napokban megfélemlítéssel igyekezett sürgetni az ösztönző csomag elfogadását, azt hangoztatva, hogy a csomag nélkül katasztrófa várna az országra. A Fox News megállapította: az állítólagos megegyezés ellenére nyoma nincs az Obama által hirdetett kétpártiságnak.

A konzervatív hírtévében elhangzott olyan vélemény, hogy az Egyesült Államok gazdasága 6 hónapon belül magától rendbe jönne, ha a kormány semmit sem tenne, Obama mértéktelen költekezése viszont csak rontani fog a helyzeten, meghosszabbítja a válságot és feleslegesen felduzzasztja a kormányzati bürokráciát az államokban. Harry Reid, a szenátus többségi, demokrata frakcióvezetője péntek este úgy nyilatkozott, a felsőház még a hét végén, feltehetően vasárnap elfogadja a kompromisszumos javaslatot.

A szenátusban minden szavazatért ádáz küzdelem folyik; az a hír is felröppent, hogy a kormány egy külön repülőgépén Washingtonba vinnék Floridából az ott pihenő Edward M. Kennedy massachusettsi demokrata szenátort a törvény elfogadása érdekében. A kiszivárgott értesülések szerint a demokrata frakció vezetésének sikerült megnyerni legalább két centrista republikánus szenátor támogatását, így elérhető lesz a 60 szavazatos többség, amellyel pontot lehet tenni a vita végére. Obama állítólag külön telefonált a kötélnek állt republikánus szenátoroknak, megköszönve nekik hazafiságukat, azt, hogy ebben a döntő pillanatban, pártjuk nyomásának ellenállva támogatják a javaslatot. Az elnök korábban megbocsáthatatlan és felelőtlen magatartásnak nevezte az ösztönző csomag elfogadásának akadályozását.

A képviselőház a múlt héten 829 milliárd dolláros javaslatot fogadott el; mind a 177 republikánus, továbbá 11 demokrata honatya nem szavazata mellett. A további menetrend az, hogy a törvényjavaslat két változatát egy a két ház delegáltjaiból álló úgynevezett konferencia bizottságban összefésülik, és az egyeztetett verzió kerülhet majd aláírásra az elnök elé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.