Külföld

Mégsem lesznek amerikai rakéták Kelet-Európában?

admin
admin

2009. 02. 07. 17:08

Új hangot ígért az amerikai külpolitikában és a tervezett európai rakétatelepítés felülvizsgálatának lehetőségét helyezte kilátásba szombaton az Egyesült Államok alelnöke.

A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai fórumon elhangzott beszédében Joe Biden az új hangot nem egyfajta luxusnak, hanem az új kihívások kapcsán szükségszerűségnek, egyben kötelességnek nevezte. Az alelnök szerint ez az új hang az Egyesült Államok alapvető érdeke nemcsak a belpolitikában, de külkapcsolataiban is.

A nemzetközi biztonság megszilárdítása érdekében Amerika többet fog tenni, de többet vár partnereitől is – jelentette ki az Egyesült Államok alelnöke, aki beszédében a Kelet-Európába szánt amerikai rakéták és a radarállomás telepítésével kapcsolatos washingtoni politika lehetséges módosítására is utalt. A Moszkvában hevesen bírált és európai partnerek által is kifogásolt tervekkel kapcsolatban Joe Biden ugyanis kijelentette: bár Washington folytatni kívánja a rendszer kifejlesztését, de csak akkor, ha ez technikailag keresztülvihető, megvalósítható és költséghatékony. “Mindezt NATO-szövetségeseinkkel és Oroszországgal egyeztetve kívánjuk megtenni” – jelentette ki az alelnök.

Biden beszédétől Európa az új amerikai kormányzat külpolitikai bemutatkozását várta, s az alelnök teljes mértékben eleget tett a várakozásoknak. Az első értékelések szerint szokatlan nyíltsággal, ugyanakkor önbizalommal és határozottsággal vázolta Obama elnök kül- és biztonságpolitikai elképzeléseit, egyaránt érintve a meghatározó elveket és a konkrét területeket is.

Az emberi jogokra figyelnek

Ami az előbbieket illeti, az alelnök nem hagyott kétséget afelől: az új amerikai kormányzat biztonságpolitikájának megvalósítása, illetve a különböző válságok kezelése közben sem mondhat le a legalapvetőbb értékek, köztük az emberi jogok érvényesüléséről. Ez utóbbival indokolta a guantánamói börtöntábor tervezett bezárásáról született döntést, s az Egyesült Államok szövetségeseit foglyok befogadására szólította fel.

Iránnal kapcsolatban megerősítette, hogy Washington kész a tárgyalásokra, s hangoztatta: Teheránnak előnye származna abból, ha felhagyna az urándúsítással, illetve a terrorizmus támogatásával. Biden szerint amennyiben viszont az iráni vezetés továbbra is törekszik atomfegyver kifejlesztésére, akkor nem csupán a térség békéjét, de saját népének jólétét is fenyegeti. Ebben az esetben az amerikai kormány a konfliktus rendezése érdekében semmilyen eszközről, így a katonairól sem mondhat le, de mindenképp a diplomáciai megoldást részesíti előnyben – fogalmazott az alelnök, aki mindezt általánosságban is az amerikai válságkezelés meghatározó elemének nevezte.

Afganisztánnal kapcsolatban Biden kijelentette, hogy Washington az eddigi politika felülvizsgálatára törekszik. A katonai erő létszámát tekintve nem állt elő új, konkrét követeléssel, kijelentette ugyanakkor, hogy az átértékeléshez Washington igényli a szövetségesek tanácsait, illetve támogatását. Az új afganisztáni stratégiában Pakisztánnak kulcsszerepe lesz – tette hozzá.

Együttműködnek az oroszokkal

A Közel-Kelettel kapcsolatban Biden utalt arra, hogy az Egyesült Államok – a nyugati szövetségesekhez hasonlóan – Izrael és egy önálló palesztin állam egymás mellett létezését támogatja, a palesztin nép megsegítésére törekszik, ez azonban – mint hozzáfűzte – nem jelentheti a Hamász támogatását.

Az amerikai alelnök a NATO-t a transzatlanti biztonság legfontosabb oszlopának nevezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új kihívások fényében szükség van a szövetség megújítására és képességeinek javítására.

Beszédében Joe Biden az Oroszországgal való együttműködés erősítése mellett állt ki, s úgy vélte, hogy ez több területen is lehetséges. “Természetesen, nem fogunk mindenben egyetérteni, de együtt kell működnünk ott, ahol érdekeink egybeesnek” – fogalmazott az alelnök, s Afganisztánt, Iránt, továbbá az atomfegyverek terjedésének megakadályozását, illetve általánosságban a leszerelés előmozdítását említette ezek között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.