Nagyvilág

Olaszországban magasra csaptak az indulatok az eutanázia körül

Megkezdték pénteken Olaszországban egy 17 éve kómában lévő nő mesterséges táplálásának leállítását, de a jobboldali olasz kormány még az utolsó pillanatban is igyekszik meggátolni e művelet végigvitelét.

Már tíz éve heves jogi és politikai csatározás középpontjában áll a most 38 éves Eluana Englaro ügye. 1992-es autóbalesete óta Eluana kómában van. Miután az orvosok visszafordíthatatlannak ítélték kómás állapotát, Eluana apja az olasz igazságügyi szervekhez fordult 1999-ben, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

Folyamatosan csökkentenék a táplálékot

Hosszú jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének. Bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen, így az olasz legfelsőbb bíróság elé került az ügy. A legfőbb olasz bírói testület helybenhagyta a múlt év novemberének közepén a milánói bíróság döntését. E döntés értelmében kezdődhetett el most a mesterséges táplálás fokozatos leállítása. Napról napra, fokozatosan csökkentik a páciens szervezetébe juttatott tápanyagok mennyiségét.

A nagy befolyással bíró katolikus egyház az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet. “Az élet szent… A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal” – állt nemrégiben egy idevágó vatikáni nyilatkozatban.
Számos jobboldali parlamenti képviselő és más politikai személyiség nyomást gyakorol Silvio Berlusconi jobboldali kormányára, hogy akadályozza meg a család döntésének érvényesülését.

Politikai és társadalmi feszültségek

Az olasz kormány sürgősséggel el is fogadott pénteken egy törvényerejű rendeletet, hogy megakadályozza Eluana mesterséges táplálásának leállítását. A jogszabály azonban nem léphet hatályba Giorgio Napolitano elnök aláírása nélkül.

Márpedig az államfő elutasította a törvényerejű rendelet aláírását. Az államelnökség közleménye szerint a jogszabály alkotmányellenes abban a szövegezésben, ahogyan a kormány elfogadta. Berlusconi már korábban jelezte: ha az államfő nem hajlandó aláírni, a parlamenttel próbálja elfogadtatni ugyanezt két-három napon belül.

Jól jellemzi az esettel kapcsolatos politikai és társadalmi feszültségeket, hogy kedden át kellett szállítani a 38 éves pácienst az udinei La Quiete klinikára abból a leccói kórházból, ahol eddig gondozták, mert ott nem vállalták az orvosok a mesterséges táplálás megszüntetésének végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik