Nagyvilág

Forradalom törhet ki Ukrajnában

Ukrajna Magyarországnál is nagyobb bajban van, nem utolsósorban az acél világpiaci árának zuhanása miatt. Az elszegényedett ukránok tömeges tiltakozásai feldúlhatják az országot, már küszöbön áll a hatalom által sokáig figyelemre sem méltatott forradalom - írta pénteken megjelent számában a kijevi Korreszpondent című magazin.

A hetilap szerint Ukrajnában az utóbbi hónapokban tízezrek veszítették el állásukat, miközben az elbocsátáskor törvényesen járó, kéthavi bérnek megfelelő végkielégítési összeget az érintettek már felélték, vagy ha nem, akkor az elveszítette az értékét. Azok a százezrek, akiknek még van munkájuk, nem kapnak fizetést vagy annak egy részét vihetik csak haza – hangsúlyozta a cikk.

A közműdíjak emelkedése, az orvosságok és élelmiszerek drágulása dühíti a gyors ütemben szegényedő ukrán lakosságot – írta a kijevi hetilap.

Rohammal foglalták el

A cikk szerint a tiltakozások hulláma elborítja az országot, a dél-ukrajnai Herszonban például a helyi gépgyár 400 dolgozója február 3-án az elmaradt bérek kifizetését követelve rohammal elfoglalta az üzem irodaépületét. A kelet-ukrajnai Luhansztól a nyugati országrészben fekvő Lembergig (Lvivig) végigsöprő tiltakozási akciók résztvevői a legkülönfélébb követeléseket fogalmazták meg a bérhátralék felszámolástól kezdve a nemzeti valuta árfolyamának stabilizálásán át adókedvezmények nyújtásáig és a vállalatok államosításáig.

Magyarországnál is nagyobb bajban

Ukrajna exportjának 40 százalékát az az acélgyártás adja, a válság miatt azonban megcsappant a kereslet – olvasható a Yahoo-n. Érdemes megnézni az IMF országelemzésében, hogyan változott az acél világpiaci ára hónapok alatt. Ukrajnát egyelőre a felszínen tartja az IMF-hitel.

A héten hét nagyvárosban voltak autós tiltakozási akciók. Az utakat és a közigazgatási épületek környékét járműveikkel elálló sofőrök a cikk szerint a gépkocsikra kivetett adók és a bankhitelkamatok befagyasztását követelték.

Gyűlölik a fennállót

A lap idézte a Research and Branding Group holding által a napokban közzétett közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint minden ötödik ukrán gyűlöli a jelenleg regnáló hatalmat, száz megkérdezettből 68 pedig nem bízik benne. A vizsgálatba bevontak több mint harmada, 36,5 százaléka nyilatkozta azt, hogy kész lenne csatlakozni a tiltakozó megmozdulásokhoz, de csak azután, hogy kimerültek a megélhetéshez szükséges forrásaik.

A jelekből ítélve nem kell sokáig várni arra, hogy az utolsó csepp is belekerüljön abba a bizonyos pohárba – figyelmeztetett befejezésül a kijevi hetilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik