Nagyvilág

Szakított a hagyományokkal Clinton

Az új amerikai külügyminiszter első külföldi útja a hagyományokkal szemben nem az európai szövetségesekhez vagy a Közel-Keletre vezet. Hillary Clinton ázsiai országokat keres fel jövő hét végén kezdődő egyhetes körútján.

Az amerikai diplomácia irányítója február 15-től 22-ig tartó útja során Japánba, Dél-Koreába, Kínába és Indonéziába utazik, ahol mindenekelőtt a nemzetközi pénzügyi piacok zavarairól, biztonsági ügyekről, a klímaváltozásról és humanitárius kérdésekről fog tárgyalni.

Clinton február 16. és 18. között Japánban, február 18-19-én Indonéziában, február 19-20-án Dél-Koreában, végül február 20. és 22. között Kínában tesz látogatást. Az egyeztetéseken minden bizonnyal az észak-koreai atomprogram témája is felmerül majd, de ez ügyben nem várható különösebb bejelentés. Megfigyelők szerint nemcsak Clinton első külföldi útjának célpontja szokatlan, hanem az is, hogy a fő hangsúly a pénzügyi válságra helyeződik.

A külügyi szóvivő Ázsia kiemelt fontosságával indokolta Clinton első útjának állomásait: a földrész mérete, súlya és befolyása egyre növekszik, az Obama-kormány fontos szerepet szán külpolitikájában az ázsiai kapcsolatoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik