Nagyvilág

Szabotálja a magyar neveket a szlovák miniszter

Hiába a törvény, az alkotmánybíróság döntéséig bizonyítani kell, hogy egy magyar földrajzi elnevezés elfogadottabb, mint a szlovák.

Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter jelezte, hogy nem kívánja végrehajtani a héten elfogadott módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kisebbségi tankönyvekben két nyelven – előbb a kisebbség nyelvén, aztán szlovákul – legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek – írja csütörtökön a Sme című pozsonyi véleményformáló napilap.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) már bejelentette, hogy a módosított jogszabályt alkotmányellenesnek tartja, és az alkotmánybíróság elé viszi. Amíg az alkotmánybíróság nem hozza meg döntését, Mikolaj az új tankönyvek szerzőitől bizonyítékokat fog követelni arra nézve, hogy az általuk javasolt magyar megnevezések általánosan elfogadottak, és azokat használták a minisztérium által 2002-2006 között jóváhagyott tankönyvekben is.

A Sme szerkesztőségi jegyzetében „szabotőrnek” minősítette az oktatási minisztert. A téma a TA3 szlovák hírtelevízió szerda esti vitaműsorában is napirendre került. Csáky Pál, az MKP elnöke kifejtette: képtelenség, hogy az oktatási miniszter nem akarja végrehajtani a törvényből adódó kötelességeit, hanem meg akarja várni az ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági döntést.

„Ha alkotmánybíróságra kerül is a törvény, az a kihirdetése napjától már érvényes lesz, és amíg az alkotmánybíróság nem hoz elutasító döntést, addig érvényben is marad. Az oktatási miniszter köteles betartani a törvényeket, és ha erre nem hajlandó, akkor távoznia kell tisztségéből” – szögezte le Csáky Pál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik