Nagyvilág

Tőkés: Basescu csak “elrettentő szándékkal” beszélt

Tőkés László szerint csupán "elrettentő szándékkal" zárta ki a székelyföldi autonómia lehetőségét Budapesten Traian Basescu román államfő, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) véleménye szerint ugyanakkor a román államfő kijelentése újabb lendületet adhat az autonómia-küzdelemnek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontját korábban már többször is kifejtette Markó Béla, a szövetség elnöke, aki szerint Basescu korábban többször is elmondta az autonómiával kapcsolatos álláspontját, de Magyarországon – mint Markó megállapította – szokatlanul durván, és egyáltalán nem diplomatikusan fogalmazott.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a kolozsvári Szabadságnak kifejtette: szerinte Basescu esetében csupán politikai erősködésről van szó: ez nem egyedülálló a maga nemében, hiszen sok mindent jelentettek ki a politikusok, aminek aztán az ellenkezője valósult meg. A püspök úgy véli ugyanakkor, hogy ez a politikai magatartás nem eurokonform, egy európai politikus nem így nyilatkozik, hanem azt mondja, hogy le kell ülni a magyarokkal tárgyalni. “Európai uniós, államalkotó nemzet vagyunk, nem pedig a román nemzetállam elhanyagolható, járulékos lakosai. Mint Románia teljes jogú állampolgárai, jogunk van a saját sorsunk vonatkozásában magunknak dönteni” – szögezte le Tőkés.

Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke úgy látja: újabb lendületet adhat az autonómia-küzdelemnek Basescu budapesti kijelentése. “Eddig is tudtuk azt, hogy a mindenkori román hatalom ellenzi a területi autonómiát, de az államfő kijelentése azt jelenti nekünk, hogy ezután még határozottabban fel kell mutatnunk az akaratot a különböző autonómiaformák megvalósítására, és törvényes eszközök, valamint a nemzetközi közvélemény révén meg kell győznünk a román politikusokat, hogy az autonómiákra szükség van” – mondta.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint a román államfő “komolytalan és megfontolatlan” kijelentése egyenértékű azzal, hogy Romániában soha nem lesz demokrácia. Úgy véli: Székelyföld autonómiája elkerülhetetlen, amennyiben Románia tiszteletben kívánja tartani nemzetközi kötelezettségvállalásait, és őszintén el akarja érni az államelnök által is meghirdetett decentralizációt.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint Magyarország külpolitikájának csődjeként is felfogható Basescu kijelentése. Szerinte ugyanis ez volt az az ország, amely a Gyurcsány-kormány révén szorgalmazta Románia európai uniós integrációját, anélkül, hogy szigorúbb feltételt szabtak volna az erdélyi magyar nemzeti közösség kérdésének rendezése terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik