Nagyvilág

A pápa már elítélte a holokauszttagadást

A Vatikán Angela Merkel német kancellár kijelentésére reagálva kijelentette, hogy XVI. Benedek pápa már korábban világosan elítélte a holokauszttagadást.

Angela Merkel német kancellár kedden kijelentette, hogy Berlin számára érthetetlen a holokauszttagadó, tradicionalista Richard Williamson püspök kiközösítés alóli feloldozása. Egyben felszólította a pápát, hogy világosan ítélje el a holokauszt tagadását. Federico Lombardi vatikáni szóvivő kijelentette: a pápa “világosabban el sem ítélhette volna” azt.

A szóvivő ezzel kapcsolatban emlékeztetett a katolikus egyházfő 2005. augusztusi, a kölni zsinagógában, majd 2006. májusi, az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mondott szavaira, továbbá az idén január 28-án tartott általános audencián tett kijelentéseire. Lombardi felhívta a figyelmet XVI. Benedeknek a múlt héten kifejezett “teljes és vitathatatlan szolidaritására”, amellyel a zsidók iránt viseltet, és idézte őt: “A soának mindenki számára intő jelnek kell lennie a feledés, a tagadás és (a zsidók kiirtására tett kísérlet) méreteinek csökkentése ellen”.

A szóvivő hangsúlyozta: ebből az elítélésből következik, hogy az Williamson állásfoglalására és az ahhoz hasonló nézetekre is vonatkozik. Lombardi szerint a püspök kiközösítés alól való feloldozása nem jelenti holokauszttagadásának legitimizálását.

Richard Williamson, egyike a Szent X. Pius Testvériség négy püspökének, akiknek kiközösítését XVI. Benedek januárban feloldotta, a svéd televízióban tagadta a haláltáborok gázkamráinak létezését. Több magas rangú vatikáni illetékes, köztük Tarcisio Bertone bíboros, “kormányfő” nyilatkozott azóta úgy, hogy a kiközösítés alóli feloldozás kizárólag arra vonatkozik, hogy a négy püspököt 1988-ban “törvénytelenül” szentelte fel Marcel Lefebvre francia szakadár tradicionalista érsek, és “nincsen köze” Williamson kijelentéseihez.

Lombardi közleményében lezártnak tekintette a Vatikán részéről a “tisztázás” ügyét, és hasonlóan nyilatkozott korábban Bertone bíboros is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik