Külföld

Újabb republikánus minisztert jelöl Obama

admin
admin

2009. 02. 03. 07:00

Újabb, immár a harmadik republikánus párti minisztert jelöli a demokrata párti Barack Obama amerikai elnök kormányába: Judd Gregg szenátor a kereskedelmi miniszteri poszt várományosa.

A Fehér Ház hétfői közlése szerint Obama a New Hampshire-i szenátort szemelte ki a tárca élére. Eredeti jelöltje Bill Richardson új-mexikói kormányzó volt, aki azonban egy szövetségi vizsgálat miatt január elején visszalépett. A 61 éves Gregg köztiszteletnek örvendő szenátor, eredményes közvetítő, a költségvetési bizottság rangidős republikánus tagja.

Obama kedden jelenti be a jelölést, de a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője már előző nap közölte az információt. Elemzők szerint Gregg jelölése fontos szerepet játszhat abban, hogy Obama erősítse a kétpártiság szellemét a törvényhozásban, különösen most, amikor a szenátusban napirenden van két évre szóló gazdaságösztönző törvénycsomagja (a múlt heti képviselőházi szavazáson az előzetes egyezetések ellenére egyetlen ellenzéki honatya sem támogatta a javaslatot).

Gregg úgynevezett pénzügyi konzervatív politikus hírében áll, akinek a hozzáértését mind a két párt soraiban elismerik. Tavaly szerepe volt a Wall Street megmentését célzó 700 milliárd dolláros mentőcsomag összeállításában, és egyike volt azon kevés republikánus szenátornak, aki megszavazta, hogy az Obama-kormány megkapja a mentőcsomag második felét.
Ha megerősítik jelölését, Gregg lesz a harmadik republikánus miniszter Obama 15 tagú kormányában, ahol már az ellenzéket képviseli Robert Gates védelmi miniszter és Ray LaHood, a közlekedési tárca vezetője.

Gregg előzetesen közölte a szenátus vezetésével és New Hampshire kormányzójával: csak akkor fogadja el a miniszteri jelölést, ha ezzel nem változik meg a szenátus összetétele, vagyis egy demokrata utód kijelölésével nem gyengül a Republikánus Párt helyzete (a megüresedő posztra az adott állam kormányzójának van joga kinevezni új szenátort). A demokrata párti John Lynch kormányzó állítólag jelezte, hogy meghajol Gregg kívánsága előtt és republikánus politikust nevez ki a mandátum betöltésére. Amennyiben mégis demokrata szenátor váltaná Gregget, a demokraták elérnék a kritikus 60 fős többséget, amellyel le lehet küzdeni az esetleges ellenzéki obstrukciót, az úgynevezett filibusztert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.