Nagyvilág

Brüsszel nekimegy a gyermekpornónak

Bűncselekménnyé nyilvánítanának minden, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélést az Európai Parlament (EP) által kedden Strasbourgban megszavazott előterjesztés értelmében.

A képviselők betiltanák a gyermekpornográfiát tartalmazó internetes oldalakat, a pedofil csevegőszobákat és fórumokat, büntetendővé tennék az ilyenek üzemeltetését és fenntartását, valamint büntetőjogi felelősségre vonnák az uniós állampolgárokat akkor is, ha nem az EU területén belül követik el a visszaélést.

A gyermekekre irányuló szexturizmust minden tagállamban büntetendővé kell tenni – olvasható a szövegben.

Az EP-állásfoglalás szerint azokat, akik munkájuk során rendszeresen kapcsolatba kerülnek gyermekekkel, kötelezni kellene arra, hogy minden olyan helyzetet jelentsenek, ahol azt gyanítják, hogy szexuális visszaélés történt. Egyes, gyermekekkel kapcsolatos állások betöltése esetén a munkaadóknak kötelezően meg kellene vizsgálniuk a jelentkezők bűnügyi előéletét – javasolják a képviselők.

Világszerte 40 millió, 12 év alatti gyermek szenvedő alanya valamilyen erőszakos cselekedetnek – jelentette ki Lévai Katalin szocialista EP-képviselő az előterjesztés vitájában. Felhívta a figyelmet arra: az internet fejlődésének, a pedofília “online nyomulásának” betudhatóan kiemelten fontos, hogy megvédjék a gyermekeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik