Külföld

Dolgoztatják a gyerekeket Észak-Koreában

admin
admin

2009. 02. 02. 11:37

Észak-Koreában munkára kényszerítik és olcsó munkaerőként kizsákmányolják a gyerekeket, a nekik szánt élelmiszersegélyeket más célra fordítják, a bebörtönzöttek gyerekeit pedig fiatalkorúak büntetőintézetébe zárják - állítják szöuli székhelyű emberjogi szervezetek.

A leromlott iskolarendszer miatt egyre több a lemorzsolódott tanuló, a főváros és pár térség kivételével nő az írástudatlanság, miközben „a gyerekmunka és a gyerekek kizsákmányolása széles körben elterjedt és bevett gyakorlat” a nélkülöző országban – olvasható az Állampolgári Szövetség az Észak-Koreai Emberi Jogokért és az Ázsiai Központ az Emberi Jogokért nevű szervezetek hétfőn nyilvánosságra került jelentésében.

A legszegényebb vidékeken tanuló gyerekek helyzete a legrosszabb. Iskoláikban kevés a tankönyv, és rendszerint azokban is csak a kommunista pártot és vezetőiket dicsőítik. A diákokat gyakran küldik dolgozni gazdaságokba és gyárakba, vagy olyan nyersanyagokat – fát vagy vasat – gyűjteni, amelyeket a hadsereg hasznosíthat, vagy a helyi hatóságok eladhatnak – áll a dokumentumban, amely mintegy 50 elszökött észak-koreai megkérdezése alapján készült.

A nemzetközi élelmiszersegélyek sem jutnak el sokszor a rászoruló gyerekekhez. A szegény tartományokban a segélyek kiosztásával megbízott tanárok inkább eladják az élelmiszercsomagokat diákoknak vagy kereskedőknek, de bevett gyakorlat az is, hogy a juttatások a kiváltságos társadalmi osztályokba tartozó fővárosi gyerekeknél vagy a hadseregnél kötnek ki.

Azokat a gyerekeket, akiknek szülei börtönbe kerültek, büntetőintézetekbe zárják, ahol „munkára kényszerítik és a legalapvetőbb oktatástól is megfosztják őket”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.