Nagyvilág

Botrány a magyar-szlovák bizottsági ülésen

Először a teremből, majd az Országgyűlés épületéből is kivonult a szlovák parlament emberjogi bizottsága, miután Balog Zoltán, a magyar társtestület fideszes elnöke a dunaszerdahelyi eseményekről szóló filmet akart bemutatni. Az MSZP szerint Balog felrúgta az előzetesen egyeztetett napirendet, A. Nagy László szlovák parlamenti képviselő szerint durván megvárakoztatta delegációját.

El sem kezdődhetett hétfőn az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és a szlovák társbizottságnak együttes ülése hétfőn Budapesten; a szlovák képviselők meghallva, hogy a Balog Zoltán (Fidesz) egy filmet vetítene le a dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Balog: megakadályoztuk a színjátékot


Olyan felvételt szerettek volna bemutatni, ami teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen; a film bemutatását mindenáron meg akarták akadályozni – mondta Balog Zoltán, a magyar bizottság elnöke.

A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről. A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből – mondta el a történteket a politikus.

Balog Zoltán közölte: célja nem a provokáció, hanem az, hogy ne játsszanak el egy olyan diplomáciai játékot, ami nem felel meg a tényeknek. Szerinte az a probléma a szlovák-magyar viszonyban az, hogy Szlovákiában először nagyon rossz helyzetbe hozzák a magyar kisebbséget, majd utána egy kicsit engednek. “Ha ezek lesznek az eredményeink, pontosan kiszámítható, hogy mikor jut el a teljes jogfosztásig az ottani magyar kisebbség. Ehhez nekünk nem szabad asszisztálni, ez erkölcsi és emberi jogi kérdés” – fogalmazott a politikus.

Balog Zoltán szlovák parlamenti képviselőknek magyaráz; balról az első Duray Miklós (Fotó: MTI)

Balog Zoltán szlovák parlamenti képviselőknek magyaráz; balról az első Duray Miklós (Fotó: MTI)

Pettkó András (MDF) azt mondta, ha valaki megnézte a hétfői bizottsági ülés meghívóját, láthatta, hogy napirendre fognak kerülni a Dunaszerdahelyen történtek. Ez a videofelvétel semmi olyat nem tartalmaz, ami ne felelne meg a valóságnak – mondta. Közölte: azt szeretnék, ha a közös bizottsági ülést minél hamarabb megtarthatnák. Az elmúlt években a két ország közötti viszony a két kormány hibájából sok tekintetben megromlott.

Szili Katalin házelnök – miután tudomást szerzett arról, mire készül a bizottság fideszes elnöke, levélben fordult Balog Zoltánhoz. Ebben közölte: kifejezett kérése, hogy a kétoldalú bizottsági tárgyalás során ne kerüljön sor olyan mozzanatra, amely a két ország kapcsolatait és a szlovákiai magyarság érdekeit sérthetik.

Nyakó: a Fidesz felrúgta a megállapodást

Nyakó István, az MSZP szóvivője az incidensről közölte: a Fidesz belpolitikai érdekeinek rendelte alá a hétfői párbeszéd lehetőségét, és cserbenhagyta azokat, akik egységes magyar álláspont európai képviseletére számítottak. “A diplomácia, az illem alapvető szabályait gátlás nélkül, Orbán parancsára átlépte a Fidesz” – mondta.

Tény ugyanis, hogy a bizottságban jelenlévő politikai pártok előzetesen megegyeztek az ülés forgatókönyvéről. A bizottság vezetése a szlovák társbizottság elnökével szintén megállapodott. A bizottsági ülés kezdetén szembesültek azzal, hogy Fidesz felrúgta a konszenzuson alapuló forgatókönyvet,ami után a szlovák delegáció távozott.

Várakoztatták is a szlovák küldöttséget

Megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart bemutatni – mondta a TASR szlovák hírügynökségnek A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke. A szlovák delegáció a filmvetítést elutasította, majd miután 45 percig várakoztatták a folyosón, távozott – írja a hírügynökség. A. Nagy László szerint a magyar fél részéről ez kellemetlen és kimondottan barátságtalan lépés volt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy külföldi küldöttséget a folyosón megvárakoztassanak.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a TASR szerint megpróbálta visszatartani a szlovák küldöttséget, s kérte, hogy tárgyaljanak. Frantisek Miklosko, a szlovák küldöttség tagja azonban kijelentette: ilyen körülmények között nem lehet tárgyalni, s nincs más választásuk, mint hogy távozzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik