Nagyvilág

Új KRESZ lépett életbe Szlovákiában

A gyorshajtók és az utakon arrogánsan viselkedő vezetők elleni speciális kommandók is felügyelik majd az új közlekedési szabályok betartását Szlovákiában. A módosított szlovákiai KRESZ vasárnap lépett életbe.

A belügyminiszter azt várja, hogy az új törvény segítségével 2010-ben mintegy háromszázra csökkenhet a közúti balesetek halálos áldozatainak száma Szlovákiában. Tavaly a szlovákiai utakon összesen 558 személy vesztette életét; mintegy 200 áldozat kerékpáros és gyalogos volt.

Az új szabályozás értelmében Szlovákiában egész évben kötelező a tompított fény használata, a lakott területeken az eddigi óránkénti hatvan helyett csak ötven kilométeres sebességgel lehet haladni. Amennyiben autópálya vagy gyorsforgalmi út lakott településen vezet át, az adott szakaszon a jövőben óránként legfeljebb csak 90 kilométerrel lehet majd haladni.

50-ről 80-ra

Az autópályákon normális körülmények között – településen kívül – a legmagasabb megengedett óránkénti sebesség továbbra is 130 kilométer. A sztrádákon és a gyorsforgalmi utakon a minimális sebesség az eddigi 50 kilométerről óránkénti 80 kilométerre emelkedik.

Növekednek a kiszabható büntetési tételek balesetek okozásáért és a szabálysértésekért. Míg eddig maximum két évre lehetett valakinek bevonni a jogosítványát, a jövőben ez öt évre emelkedik. Az alapbírság 60 euró lesz. A legmagasabb büntetési tétel 1300 euró, ez több mint duplája a jelenlegi maximális pénzbüntetésnek.

Kötelező mellény

Az új szabályzat a gyalogosokkal szemben is szigorúbb. Amennyiben valaki a településeken kívül az útpadkán gyalog halad, kötelező lesz számára a fényvisszaverő mellény viselete.
Ha a balesetnél nem történik személyi sérülés és az anyagi kár nem haladja meg a 120 ezer szlovák koronát, azaz mintegy 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni.

Az úgynevezett “útikalózok elleni kommandó” az országos rendőrkapitányság mellett alakul meg és fog működni. – Ez a kommandó a legtapasztaltabb rendőrökből áll össze és az ország egész területén működni fog – jelentette ki ebből az alkalomból a közszolgálati rádióban Robert Kalinák belügyminiszter.

A kommandók nem fogják tűrni a törvények megsértését. A gyorshajtók és az arrogánsan vezetők készüljenek fel erre – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, hogy ezek a rendőrség legjobb gépkocsijait fogják használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik