Nagyvilág

Szakított a két Korea

Minden Dél-Koreával kötött egyezményét semmisnek tekinti szombattól kezdődően Észak-Korea.

A szöuli kormány megszegett több, Észak-Koreával kötött korábbi egyezményt, s ezzel “a háború szélére” sodorta a kétoldalú viszonyt, s “nincs mód sem a kapcsolatok javítására, sem a megfelelő mederbe való visszaterelésére” – idézte a KCNA észak-koreai hírügynökség a phenjani békés újraegyesítés bizottságot.

Ezért – a testület közlése szerint – Phenjan semmisnek tekinti “az észak és dél közötti politikai és katonai szembenállás feloldásával kapcsolatos” megállapodásokat. 1991-ben a félsziget atomfegyver-mentesítéséről született Korea-közi megállapodás, majd egy 2000. júniusi csúcstalálkozót követő rövid időszakban a félsziget kettéválásával szétszakított családok egyesítéséről, a távközlési rendszerek összehangolásáról – a katonai feszültséget enyhítendő -, valamint a vasúti összeköttetés megteremtéséről.

Az észak-koreai bejelentésben külön szerepelt, hogy semmisnek tekintik a két országnak a koreai háború végén rögzített, sárga-tengeri fegyverszüneti határát is. Phenjan szerint délebbre kell meghúzni ezt a vízi határt. A kérdés körüli vita 1999-ben és 2002-ben fegyveres összetűzésekhez vezetett.

Észak-és Dél-Korea formailag még mindig hadban áll egymással, mivel az ötvenes évek háborúja után csak tűzszüneti egyezményt kötöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik