Nagyvilág

Szerbia küzd a koszovói erők ellen

A koszovói ügyekkel foglalkozó szerb miniszter mindent megtesz azért, hogy megakadályozza szerbek belépését a Koszovói Biztonsági Erőbe.

Goran Bogdanovic az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában adott nyilatkozatában hozzátette: maradéktalanul támogatják ebben a törekvésében az észak-koszovói szerb önkormányzatok vezetői, akikkel korábban találkozott.

A miniszter szerint a leendő koszovói hadsereg magjának tekinthető alakulatot főleg az UCK (a szerbek ellen az ezredfordulón harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg) tagjaiból hozták létre, akik sok bűntettek követtek el szerbek és az albán többségű Koszovó más kisebbségeihez tartozók ellen.

Nem lépnek be az új seregbe

Ezért is elfogadhatatlan, hogy a NATO-irányítás alatt álló nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) és nemzetközi szervezetek az új fegyveres alakulatba való belépésre agitálják a szerbeket – fogalmazott Goran Bogdanovic.

A miniszter által élesen bírált fegyveres szervezet január 22-én kezdte meg működését. Szerbia hevesen tiltakozott megalakulása ellen, arra hivatkozva, hogy egyetlen érvényes nemzetközi határozat sem szól a létrehozásáról.

A Koszovó függetlenségének megteremtéséről szóló Ahtisaari-terv azonban előirányozza, s azt is megszabja, hogy hány szerb részvétele lenne kívánatos benne. A 2500 fősre tervezett erő ezért máig “létszámhiánnyal” üzemel. Szerbek még nem akartak tagjaivá válni, de a pristinai politikai vezetés helyeket tartalékol számukra.

Az UCK-sok tüntettek

A héten tüntettek a Koszovói Védelmi Erő – az UCK utódszervezete – tagjai, mert a szerbekre várva nem veszik át őket Koszovó új fegyveres alakulatába.

A NATO akkori főtitkára, George Robertson 2003-ban Brüsszelben egy sajtóértekezleten azt üzente a koszovóiaknak, hogy szervezete nem tűri a törvénytelenséget, a bűnöző elemek garázdálkodását, és elvárja, hogy választott tisztségviselőik erélyesebben lépjenek fel ellenük. Figyelmeztette a Koszovói Védelmi Erőt, hogy nem tekintheti magát sem fegyveres erőnek, sem egy leendő hadsereg csírájának, csupán polgári rendfenntartó erőnek, amelynek kerülnie kell a kapcsolatot a bűnöző elemekkel és hálózatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik