Nagyvilág

Soha ennyi öngyilkosság az amerikai seregben

Az öngyilkos katonák kétharmada olyanok közül került ki, akik éppen külföldön állomásoztak, vagy korábban teljesítettek szolgálatot külföldön.

Soha annyian nem lettek öngyilkosok az amerikai katonaságnál, mint tavaly – derült ki a Washingtonban közzétett adatokból. 2008-ban 143 amerikai katona vetett véget önkezével az életének. A megelőző évben 115 katona lett öngyilkos, de már ez az adat is rekordnak számított. Négy éve folyamatosan nő a seregben elkövetett öngyilkosságok száma.

Az adatok részben arra vezethetők vissza Peter Chiarelli, a hadsereg egyik tábornoka szerint, hogy az iraki és az afganisztáni amerikai katonai beavatkozás miatt megnövekedett a stressz a seregben, a katonáknak gyakrabban kell külföldi bevetésen részt venniük, és a korábbinál hosszabb ideig tartanak ezek a kiküldetések.

A hadseregben elkövetett öngyilkosságok aránya ugyanakkor nem kiemelkedő a teljes amerikai népességgel összevetve: a katonák és a civilek körében egyaránt kerekítve 20 öngyilkos jut 100 ezer főre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik