Nagyvilág

A pápa elítéli a holokauszttagadást

A Vatikán elítéli a holokauszt tagadásának minden formáját - erősítette meg pénteken a Szentszék szóvivője. Williamson püspök bocsánatot kért, hogy ekkora vihart kavart.

“Aki tagadja a soát (a holokausztot), az semmit sem tud, sem Isten misztériumáról, sem Krisztus keresztjéről. Még súlyosabb a tagadás akkor, ha egy pap vagy egy püspök szájából hangzik el” – fogalmazott Federico Lombardi atya a Vatikáni Rádióban közzétett kommentárjában.

A pápa a holokauszt feledésének és tagadásának minden formáját elítélte 2006-ban az auschwitzi koncentrációs táborban mondott szavaiban – idézte fel a szóvivő. “A soának arra kell késztetnie az emberiséget, hogy elgondolkozzon arról, mit jelent, amikor a gonosz hatalma eluralkodik az emberi szíveken” – idézte Lombardi a katolikus egyházfő szavait.

A zsidószervezetek aggódtak

Zsidó szervezetek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a katolikus egyházfő múlt szombaton feloldott a kiközösítés alól négy tradicionalista püspököt, akiket még a néhai Marcel Lefebvre érsek szentelt fel 1988-ban a Szentszék határozott tilalma ellenére. A négy püspök között van a brit Richard Williamson is, aki botrányt okozott holokausztot tagadó kijelentéseivel.

XVI. Benedek pápa szerdai általános audienciáján nyomatékosan felemelte a szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal “teljes és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról” biztosította a zsidóságot.

A püspök bocsánatot kért

Bocsánatot kért a pápától Richard Williamson tradicionalista katolikus püspök az általa kavart viharért, amelyet a holokausztot tagadó kijelentéseivel okozott.

Az interneten pénteken megjelent levelében Williamson közölte: őszintén bánja, hogy “szükségtelen gyötrelmeket és gondokat okozott a szentatyának”.

A püspök egy múlt heti televíziós interjúban azt állította: a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének. Szerinte a nácik nem 6 millió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, de egyiküket sem gázkamrában.

Reagálásában XVI. Benedek ismét nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal “teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról” biztosította a zsidóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik