Nagyvilág

Göncz kezdeményező külpolitikát akar

Magyarország az idén is aktív, kezdeményező külpolitikát folytat majd, amelyet a kiszámíthatóság és a folytonosság jellemez - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken, amikor a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselőivel találkozott.

A találkozón a külügyminiszter a magyar külpolitika idei legfontosabb feladatait mutatta be – olvasható Szelestey Lajos külügyi szóvivő közleményében.

Göncz Kinga hangsúlyozta: a világgazdasági környezet romlásának ellensúlyozása, a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság következményeinek kezelése a diplomáciától is több erőfeszítést kíván.

A nehézségek leküzdéséért az Európai Unió tagállamainak együtt, összehangoltan kell fellépniük – emelte ki a miniszter, aki méltatta az EU cseh elnökségének gyors reagálását az év eleji energiaválságra és a gázai konfliktusra.

Göncz Kinga az új amerikai elnök, Barack Obama hivatalba lépését történelmi eseményként üdvözölte, amely szerinte új lehetőség a széleskörű nemzetközi összefogás kialakítására.
Az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az ismét rávilágított Európa energiabiztonságának sebezhetőségére.

A felkészülés a 2011-es magyar EU-elnökségre idén intenzív szakaszába lép – mondta Göncz Kinga. Kiemelte az unió bővítésének fontosságát, hozzáfűzve, Magyarország támogatja a horvát csatlakozási tárgyalások ütemes haladását, hogy szomszédunk akár már a magyar elnökség idejére csatlakozhasson az unióhoz.

A tárcavezető rámutatott: fontos, hogy a Magyarország által határozottan támogatott, az EU keleti szomszédjainak ajánlott, intenzívebb együttműködést előirányzó keletipartnerség-javaslat ne vezessen új törésvonal kialakulásához az unió és Oroszország között. Mind az EU-nak, mind a NATO-nak hosszú távú érdeke az együttműködés Moszkvával – jegyezte meg.

Göncz Kinga emlékeztetett arra is, hogy júliustól Magyarország tölti be a visegrádi négyek elnöki tisztségét, amelynek keretében szeretné segíteni a nyugat-balkáni államok euroatlanti integrációját, a leleti partnerség megvalósítását, és Ukrajna euroatlanti közeledését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik