Külföld

Tízből egy szlovák nem jön ki a magyarokkal

admin
admin

2009. 01. 29. 13:18

Északi szomszédunknál az emberek túlnyomó többsége úgy gondolja, jó a viszony a magyar kisebbséggel, főleg azok vélekedtek így, akik kapcsolatban is állnak velük.

A szlovákok 87 százaléka jónak tartja a magyar kisebbséggel való együttélést – derült ki a Synovate közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

A pozsonyi Új Szó című napilap csütörtöki kiadása szerint a felmérést tavaly novemberben és decemberben készítették. A magyar-szlovák viszonyról mintegy 240 személyt kérdeztek meg.

A szlovákok 85 százaléka elfogadna magyar nemzetiségű szomszédot, 83 százalékuknak pedig nem okozna problémát, ha a kollégája magyar nemzetiségű volna, viszont arra a kérdésre, hogy ha a gyermeke magyar fiatallal házasodna, már csak a megkérdezettek 65 százaléka válaszolt úgy, hogy ez nem zavarná.

A megkérdezettek 64 százaléka úgy véli, Szlovákia megfelelő mértékben biztosítja a kisebbségi jogokat. A szlovák–magyar államközi kapcsolatokat 32 százalék jónak ítélte meg, 39 százalék semlegesnek, 29 százalék rossznak. A viszony megromlásáért a megkérdezettek 75 százaléka szerint a szélsőségesek a felelősek, 70 százalékuk azt mondja, hogy a politikusok, 53 százalékuk pedig azt, hogy a negatív történelmi hatások állnak a háttérben.

Minden második szlovák megfelelőnek minősítette a rendőri beavatkozást a novemberi dunaszerdahelyi futballmérkőzésen, 16 százalékuk aránytalannak, 30 százalék nem tudott véleményt mondani.

A Synovate felmérése szerint azoknak a szlovákoknak, akik kapcsolatban állnak magyar nemzetiségűekkel, sokkal kisebb félelmeik vannak, mint azoknak, akik nem ismernek személyesen magyarokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.