Külföld

Jogos volt a magyarverés Szlovákiában?

admin
admin

2009. 01. 29. 15:33

A magyar szurkolók törvényt sértettek a november elsején Dunaszerdahelyen lejátszott DAC-Slovan bajnoki labdarúgó-mérkőzésen – állapította meg a szlovák belügyminisztérium.

Bizonyítást nyert a szurkolók törvénysértő tevékenysége négyféle bűncselekmény esetében, amelyek jelenleg kivizsgálás alatt vannak. További 11 kihágásért a tettesekre pénzbüntetés lett kiszabva – közölte a szlovák belügyi tárca szóvivője. A dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen a szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába – ahol magyarok is voltak – és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló.

A belügyminisztérium most megállapította: a mérkőzés szervezője, a dunaszerdahelyi FK DAC 1904 labdarúgó klub nem teljesítette előírt kötelességeit, ezért szükség volt a rendőri segédletre, amelyet a szlovák parlament védelmi és biztonsági bizottsága, valamint a szlovák főügyészség is törvényesnek minősített. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a sportrendezvényeken szerzett kedvezőtlen tapasztalatok alapján a szlovák parlament november elején megszigorította a sportesemények megrendezésének a szabályait, s ezeket a rendezvényeket a feltételek be nem tartása esetén a rendőrség akár be is tilthatja.

A dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt rendőri beavatkozás, amelyben magyar állampolgárok is érintve voltak, feszültséget váltott ki Szlovákia és Magyarország kapcsolatában. A magyar fél aránytalannak tartja a rendőri beavatkozást, s konkrét bizonyítékokat követel a szlovákoktól. A szlovák rendőrség közvetlenül a mérkőzés után azt állította, hogy bizonyító erejű videofelvétellel rendelkezik. Ezt azonban minden sürgetés ellenére a mai napig nem adta át Magyarországnak és nem is hozta nyilvánosságra. A pozsonyi sajtó szerint ilyen felvétele a szlovák rendőrségnek nagy valószínűséggel nincs is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.