Nagyvilág

Izrael kemény lépéseket tesz

Izrael „lépéseket tesz azért, hogy megvédje magát" - jelentette ki az izraeli kormányszóvivő szerdán, egy nappal azután, hogy meghalt egy izraeli katona, három pedig megsebesült a Gázai övezet határán.

Mark Regev „erős provokációnak” nevezte kedden palesztin fegyveresek robbantásos akcióját, amely az első ilyen incidens volt az Izrael és a Hamasz iszlamista szervezet közötti újabb tűzszünet életbe lépése óta.

A szóvivő néhány órával azelőtt nyilatkozott, hogy Izraelbe érkezik George Mitchell új amerikai közel-keleti különmegbízott. Mitchell Kairóból érkezik Jeruzsálembe, csütörtökön pedig a ciszjordániai Rámalláhba utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

„Sajnos a Hamasz tartja ellenőrzése alatt a Gázai övezetet, és közvetlenül felelős a területről Izrael ellen irányuló minden lövésért” – tette hozzá Regev, leszögezve: Izrael a nyugalom fenntartását kívánja délen, „de az előző napi gyilkos támadásnak az volt a célja, hogy azt önkényesen veszélybe sodorják”.

Az izraeli biztonsági kabinet szerda délelőtt összeült, hogy megvitassa a Hamasz-támadásra adandó választ – közölte egy magas rangú kormánytisztviselő. Izraeli harci gépek már szerdára virradóra bombázták a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő csempészalagutakat, amelyeken keresztül a Hamasz fegyverekhez jut. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik